Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή
Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νεοπλασίες, το απνοϊκό σύνδρομο, κ.α. Έχει βεβαίως και άλλες επιπτώσεις στους ασθενείς, που σχετίζονται με διάφορα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Θεωρείται επίσης σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση από τη νόσο covid 19.
Το σύνολο των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 33,6% γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Την ίδια ώρα, επίσης παραπάνω από 3 στα 10 παιδιά (33,4%) εμφανίζουν παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Το συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζεται ως ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως αναδεικνύοντας ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα που λαμβάνει σχεδόν επιδημικές διαστάσεις.
Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι ένα δύσκολο θέμα για τους ιατρούς και τους ασθενείς και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια προδιαθέτουν τα άτομα για την παχυσαρκία ή για την προστασία των ανθρώπων από το υπερβολικό πάχος.
Πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science, έδειξε ότι εντοπίστηκαν 16 σπάνιες παραλλαγές αλληλόμορφων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μερικά από αυτά σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι υποδοχείς G-πρωτεΐνες που εκφράστηκαν από τον εγκέφαλο. Ένα αλληλόμορφο παραλλαγής βρέθηκε σε πληθυσμούς του Μεξικού σε χαμηλή συχνότητα και συσχετίστηκε με χαμηλότερο ΔΜΣ.
Είναι εντυπωσιακό ότι η διαγραφή αυτού του γονιδίου (GPR75) σε ποντίκια οδήγησε σε αντίσταση στην αύξηση βάρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό το γονίδιο παρέχει έναν τρόπο μελέτης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της παχυσαρκίας με εντοπισμό των μεγάλων κωδικοποιητικών ενώσεων και στόχων φαρμάκων.
Πηγη: healthyvoice.gr