Η κολεκτιβοποίηση των εναπομείναντων επιχειρήσεων είναι γεγονός.
Στη Λάρισα βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση-ημερίδα της 2ης Οικογιορτής.
Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε πως υπάρχουν εργαλεία για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς αποτελεί «χώρο ελπίδας για τους νέους ανθρώπους που εργάζονται μέσα από συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και για τους συμπολίτες που, ή εργάζονταν και δεν πληρωνόταν, ή ήταν άνεργοι».
«Εκτός από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, υπάρχει και τρίτος τομέας της οικονομίας, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε, πως ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας αναπτύσσει δραστηριότητες που στοχεύουν στον βιοπορισμό των μελών του, το συλλογικό όφελος της επιχείρησης, ενώ έχει και μια κοινωνική ωφέλεια ώστε να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που εκλείπουν στην αγορά.
Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε, πως ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας από τον καθιερωμένο χώρο της ιδιωτικής και δημόσιας οικονομίας, είναι οι συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων.
«Ένα μέλος, ένας εργαζόμενος, μια ψήφος. Άρα συναποφασίζουμε και για το τι θα παράγουμε, πώς θα διαθέσουμε αυτό που παράγουμε και όταν προκύπτει πλεόνασμα, συναποφασίζουμε πως αυτό το κέρδος κατανέμεται ανάμεσα μας, αλλά και το πώς το χρησιμοποιούμε ώστε να υπάρχει κοινωνικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία» σημείωσε η υπουργός.
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως χαρακτηριστικό ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας είναι πως «υπάρχει περιορισμός στην διανομή των κερδών», καθώς το 35% των κερδών διανέμεται υποχρεωτικά στους εργαζόμενους. Επίσης, το 5% θα πρέπει να είναι το αποθεματικό, ενώ το υπόλοιπο κέρδος θα πηγαίνει η σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας, προσλαμβάνοντας ανθρώπους, ή προσφέροντας αυτό το πλεόνασμα σε «δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».
Στην προσπάθεια του νόμου ώστε αυτός ο χώρος της οικονομίας να μην είναι «κρατικοδίαιτος» αναφέρθηκε επίσης η κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι στα τρία χρόνια μετά την ίδρυση μιας κοινωνικής αλληλέγγυας επιχείρησης, θα πρέπει τουλάχιστον το 40% της δραστηριότητας της να μην εξαρτάται από το δημόσιο χρήμα.
Τα παραπάνω διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγια βεβαίως σε απόλυτη συνάρτηση με εκείνα που εδώ και καιρό σας λέμε μέσα από το el.gr .
Οι νέου τύπου επιχειρήσεις είναι εδώ.
Θυμηθείτε: