Απολύτως επιτυχημένες ήταν οι σημερινές επανεκδόσεις ομολόγων, διάρκειας 5 και 30 ετών, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί από τη διπλή έξοδο το συνολικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων (ανεξαρτήτως διάρκειας), ενώ η έκδοση του 30ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με επιτόκιο χαμηλότερο της αρχικής έκδοσης (Μάρτιος 2021).
Το επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο, ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο Mid Swap συν 38 μονάδες βάσης (δηλαδή 0,05%) και για το 30ετές στο Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης (δηλαδή 1,65%).
Συνολικά, οι προσφορές των επενδυτών για τις δύο ομολογιακές εκδόσεις ξεπέρασαν τα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος ιδίως από τους ξένους.
Lead managers είχαν οριστεί οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.
«Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος» έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Εξήγησε, όμως, ότι «η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».
Η σημερινή έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη διπλή για το ελληνικό δημόσιο και η 5η από την αρχή του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές δημοπρασίες (στο α’ εξάμηνο του 2021), το δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 0,2%) από το 5ετές ομόλογο και ακόμη 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 1,956%) από το 30ετές ομόλογο.
Μέσω της σημερινής επανέκδοσης, η Αθήνα επιδίωξε κυρίως να αντιμετωπίσει την έλλειψη ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να ικανοποιήσει τη ζήτηση που υπάρχει. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα πλησιάζουν τα 37 δισ. ευρώ, δεν προκύπτει ανάγκη κάλυψης αναγκών, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι χρήσιμη η εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, ειδικά με χαμηλό κόστος.
Και την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, το οποίο στόχευε στα 8 έως 12 δισ. ευρώ, έχει καλυφθεί πλήρως, αφού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει ήδη αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ.