Σε υψηλό επίπεδο 10ετίας κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας στο 3% σε ετήσια βάση από 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει επανειλημμένα φέτος τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες του έτους, με τους αναλυτές να αναμένουν τα υψηλά επίπεδα στο 3,5% έως 4%.

Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία και τη Λετονία, όπου ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 5%. Στη Γερμανία δε, διαμορφώθηκε στο 3,4% και στη Γαλλία στο 2,4%.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,2%, με τη χώρα μας να καταγράφει τη δεύτερη πιο αδύναμη επίδοση από τις χώρες της Ευρωζώνης (Μάλτα +0,4%). Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, εμφάνισε πληθωρισμό 1,3%.

Σε κλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε από την ενέργεια, η οποία συνέβαλε με 1,44 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησαν τα μη ενεργειακή βιομηχανικά προϊόντα (0,65 π.μ.), τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός (0,43 π.μ.) και οι υπηρεσίες (0,43 π.μ.).

Οι ανησυχίες για εκτροχιασμό του πληθωρισμού έχουν ήδη θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται να «κατεβάσει» ρυθμούς, όσον αφορά στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το σενάρια της υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020, ως απάντηση στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και ως στήριγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίας. Οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022, αλλά πλέον με σαφώς χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times,  όπως προκύπτει από ιδιωτικές συζητήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, με στελέχη γερμανικών τραπεζών,  αναμένεται να έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, δηλαδή προς τα τέλη του 2023. Σύμφωνα μς τις ίδιες πληροφορίες,η επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού σχεδόνλεναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι,  προλειαίνει το έδαφος για ταχύτερη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο -0,5%.