Σημαντική αύξηση εμφάνισε ο δείκτης φόβου για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τον Σεπτέμβριο του 2021.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης KEPE GRIV ενισχύθηκε στο 29,11% στις 30 Σεπτεμβρίου από 24,26% στις 31 Αυγούστου.
«Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς» σχολίασε το ΚΕΠΕ, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία εν μέρει συνδέονται με τον αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον πληθωριστικό κίνδυνο.
Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης φόβου παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004), ο οποίος καθορίζεται στο 32,74%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.
Όσον αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), ο οποίος αφορά έξι επιλεγμένες μηνιαίες οικονομικές μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, κατέγραψε οριακή μείωση τον Σεπτέμβριο, σε συνέχεια της σημαντικής ανόδου της προηγούμενης περιόδου.
Παρέμεινε, πάντως, πάνω από το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η μείωση δύναται να αντανακλά μια τάση συγκράτησης των προσδοκιών και εκτιμήσεων, ως προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτή τη βάση, καταλήγει, ενδέχεται να προεξοφλεί την προσαρμογή της οικονομικής δραστηριότητας σε μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας (ως προς τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κλπ.), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που συνοδεύει τη συνολική της εξέλιξη.