Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση World Economic Outlook.  Ειδικότερα, ο οργανισμός θέτει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 6,5%, έναντι 3,8% που προέβλεπε με το προηγούμενο World Economic Outlook τον Απρίλιο και 3,3% που περίμενε τον Ιούνιο με την έκθεσή του στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Για το 2022, το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 4,6%, έναντι εκτιμήσεων για 5% που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο και για 5,4% τον Ιούνιο.

Πάντως, οι προβλέψεις του Ταμείου κάνουν λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς για το 2026 αναμένεται ανάπτυξη 1,3%.

anatheorei-kai-to-dnt-anaptyxi-6-5-stin-ellada-to-20210

Οι οικονομολόγοι του οργανισμού εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο για φέτος, στο -0,1% και θα ενισχυθεί στο 0,4% για το 2022.

Η ανεργία αναμένεται να στο 15,8% και  14,6% αντίστοιχα, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται στο 7,4% του ΑΕΠ για φέτος και στο 5,1% για το 2022.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει οριακά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία, περιμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης 5,9% φέτος (έναντι 6% προηγουμένως). Για το 2022, αφήνει σταθερή την πρόβλεψη στο 4,9%.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι μικρές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις κρύβουν μεγάλες υποβαθμίσεις για κάποιες χώρες. Συγκεκριμένα, οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, λόγω των χειρότερων τάσεων στο επιδημιολογικό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, οι υποβαθμίσεις σχετίζονται και με τις επιπτώσεις που έχουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

anatheorei-kai-to-dnt-anaptyxi-6-5-stin-ellada-to-20211

Οι αλλαγές αυτές αντισταθμίζονται εν μέρει από τις αναβαθμίσεις κυρίως σε χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, λόγω της αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ τονίζει ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η πανδημία έχει αντίκτυπο σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που απαιτούν ανθρώπινη επαφή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6% για φέτος και 5,2% για το 2022 στις ΗΠΑ, με την Ευρωζώνη να εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% και 4,3% αντίστοιχα.

Στη Γερμανία αναμένεται ανάπτυξη 3,1% το 2021 και 4,6% το 2022 και στο Ην. Βασίλειο 6,8% και 5%. Η Κίνα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 8% για φέτος και 5,6% για το 2022.