Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του άγχους, ακόμη και όταν η διαταραχή είναι χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη, βασίστηκε σε 286 ασθενείς με αγχώδες σύνδρομο. Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ζήσει με άγχος για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 39 ετών και το 70 τοις εκατό ήταν γυναίκες.

Μέσω κλήρωσης, οι εξεταζόμενοι συμμετείχαν σε ομαδικές ασκήσεις, είτε μέτριας είτε έντονης, για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα άγχους τους ανακουφίστηκαν σημαντικά ακόμη και όταν το άγχος ήταν μια χρόνια πάθηση!

Τα περισσότερα άτομα πέρασαν από ένα επίπεδο μέτριου έως υψηλού άγχους σε χαμηλό μετά το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων. Για όσους ασκήθηκαν σε σχετικά χαμηλή ένταση, η πιθανότητα βελτίωσης όσον αφορά τα συμπτώματα άγχους αυξήθηκε κατά 3,62. Ο αντίστοιχος συντελεστής για όσους ασκήθηκαν σε υψηλότερη ένταση ήταν 4,88. Όσο πιο έντονα ασκούνταν, τόσο περισσότερο βελτιώνονταν τα συμπτώματα άγχους τους.

Προηγούμενες μελέτες επίδρασης της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη έχουν δείξει σαφείς βελτιώσεις στα συμπτώματα. Ωστόσο δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το πώς επηρεάζονται τα άτομα με άγχος από την άσκηση. Η παρούσα μελέτη περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα. Και οι δύο ομάδες θεραπείας είχαν προπονήσεις 60 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα, υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή. Οι συνεδρίες περιελάμβαναν αερόβια άσκηση και ενδυνάμωση.

Στην εποχή που ζούμε, όλοι μας λίγο πολύ αιθανόμαστε άγχος. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Αγαπήστε τον εαυτό σας και χαρίστε του με την άσκηση ψυχική και σωματική υγεία! Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

Πηγη: healthyvoice.gr