Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή
Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D -ιδιαίτερα από διατροφικές πηγές- έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνες που έχουν χαμηλότερο επίπεδα.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, περιελάμβανε 94.205 γυναίκες (ηλικίας 25-42 ετών) που παρακολουθήθηκαν μεταξύ 1991 και 2015. Κατά τη διάρκεια αυτή διαγνώστηκαν 111 περιστατικά πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μεταξύ 29.186 γυναικών που έκαναν τουλάχιστον μία κολονοσκόπηση από το 1991 έως το 2011, βρέθηκαν 1.439 πρόσφατα διαγνωσμένα συμβατικά αδενώματα και 1.878 οδοντωτοί πολύποδες.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα ολικής βιταμίνης D 450 IU την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερες από 300 IU την ημέρα, εμφάνισαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση 400 IU κάθε μέρα συσχετίστηκε με 54% μειωμένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου! Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Εσείς έχετε επάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D;
Πηγη: healthyvoice.gr