Πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δημ. Παπαγγελόπουλου και της Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς, με την οποία το κράτος θα νοικιάζει τα ακίνητα και θα παίρνει τους τόκους από τους λογαριασμούς όσων είναι υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα
Από τους
Παναγιώτη Στάθη,
Σοφία Σπίγγου
Ενοικιαστής ή διαχειριστής μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας ή τεράστιων ποσών που είναι δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υποδίκων για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή άλλες ποινικού ή φορολογικού ενδιαφέροντος φιλοδοξεί να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο!
Η πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία που έχει μπει στην τελική ευθεία, όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και στη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν έναν «θησαυρό» που περιέχεται στα λεγόμενα «κλεμμένα», τα οποία έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Απαντήσεις
Τα ερωτήματα που τέθηκαν και στα οποία οι αρμόδιοι δίνουν πλέον απαντήσεις είναι: Γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα το Λάκη Γαβαλά; Γιατί να νοικιάζει ανενόχλητος τη βίλα του στην Αντίπαρο ο φυγόδικος για τη Siemens Χρήστος Καραβέλας και να παίρνει το αντίτιμο; Γιατί ένας επιχειρηματίας με μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό να μπορεί ο ίδιος να κάνει π.χ. προθεσμιακό τον (δεσμευμένο) λογαριασμό του και να εισπράττει από αυτόν ή να παίρνει τόκους από τον ίδιο και να μην τα παίρνει το Δημόσιο; Γιατί να σαπίζει και να μην ενοικιαστεί το πολυτελές ακίνητο του Ακη Τσοχατζόπουλου;
Η απάντηση έρχεται με τα νομοθετήματα που επεξεργάζονται και ετοιμάζουν πυρετωδώς στο «στρατηγείο» κατά της Διαφθοράς και αφορούν την αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας του Γραφείου Ανάκτησης Περιουσιακού Οφέλους, τη δημιουργία Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους, αλλά και την αναδιαμόρφωση και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι η γρηγορότερη διερεύνηση υποθέσεων, η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου όπου θα καταχωρίζονται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, αλλά και ο γρηγορότερος καταλογισμός και η είσπραξη.
Βασικό ζήτημα για τις Αρχές είναι πλέον η διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε αυτά να μη χάνουν την εμπορική αξία τους για όσο χρονικό διάστημα παραμένει η δέσμευση. Ετσι στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, εξετάζεται ήδη η νομοθέτηση της δημιουργίας Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους (Asset Management Office), αξιοποίησης της περιουσίας που δεσμεύεται και ταυτόχρονο «μπλόκο» στο κέρδος των εμπλεκομένων σε υπό εξέταση υποθέσεις.
Τέτοια παραδείγματα είναι η περίπτωση του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος πριν από τρία χρόνια φαίνεται πως νοίκιαζε τις δεσμευμένες από το Δημόσιο βίλες του σε νησί των Κυκλάδων, η βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, αλλά και εκείνη της Μάνιας Τεγοπούλου. Η δημιουργία ενός Γραφείου Διαχείρισης, που απαιτεί, φυσικά, λόγω πολυπλοκότητας του ζητήματος εξαιρετική μελέτη, θα βοηθούσε και στην εξάλειψη φαινομένων όπως αυτό της είσπραξης τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που είναι δεσμευμένες. Ειδικότερα, στην περίπτωση δέσμευσης ενός τραπεζικού λογαριασμού, αν ο εισαγγελέας δεν προβεί σε καθολική δέσμευση και των καρπών ή των αποκτημάτων, μπορεί ο ελεγχόμενος να ανανεώνει την προθεσμιακή κατάθεση και να λαμβάνει κανονικά τους τόκους! Μάλιστα, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τραπεζικός λογαριασμός είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, το ποσό των τόκων που αναλογούν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Ελεγκτικό Συνέδριο
Το τελευταίο βήμα, και πιο σημαντικό, είναι -ανεξάρτητα από την ποινική εξέλιξη- η ανάκτηση αυτής της περιούσιας, αρμοδιότητα που ανήκει στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πλην όμως, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζεται μερικώς και αφορά κυρίως τον καταλογισμό σε ανακριβείς ή αναληθείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οι διαδικασίες που ισχύουν έως σήμερα οδηγούν σε ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, ενώ συχνά, αν και υπάρχουν ενδείξεις διαφθοράς, οι ελεγκτικές Αρχές δεν προβαίνουν σε έλεγχο και συγχρόνως ο γενικός επίτροπος δεν μπορεί να τον διατάξει, αφού δεν υφίσταται σχετική αρμοδιότητα.
Λύση με αποφάσεις-εξπρές!
Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει μια δημοσιονομική δίκη, που θα διεξάγεται δημόσια και η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα και θα είναι τελεσίδικη. Θα είναι δυνατή μόνο η εξαιρετική προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναιρετικούς λόγους. Η ανάκτηση σε μη ποινική βάση δεν είναι χρήσιμη μόνο για τη διερεύνηση καταγγελιών ή τη διενέργεια στοχευμένων θεματικών ελέγχων (π.χ. πολεοδομίες), αλλά και για τη διερεύνηση λιστών οι οποίες προέρχονται από συνεργασία με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες καταπολέμησης διαφθοράς.
«Χαμένες» στη γραφειοκρατία εννέα υπηρεσίες
Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα πρέπει να απαγκιστρωθεί το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα. Η αποκάλυψη ότι αυτή τη στιγμή εννέα διαφορετικές Αρχές, μεταξύ των οποίων ΣΔΟΕ, ΚΕΑΟ, Οικονομική Αστυνομία, Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, δύνανται να δεσμεύσουν ακίνητα και λογαριασμούς σε μια υπόθεση είναι σοκαριστική. Κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα είναι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών, η έλλειψη ενιαίας βάσης δεδομένων (Μητρώο), όπου θα καταχωρίζονται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, καθώς και η έλλειψη κοινής και συντονισμένης προσέγγισης για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αυτή είναι ουσιαστικά και η απάντηση στο ερώτημα γιατί το Δημόσιο δεν εκμεταλλεύεται το ακίνητο το Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα: οι πολλαπλές δεσμεύσεις του ακινήτου.
Για την ακρίβεια, το ακίνητο είχε δεσμευτεί από τρεις διαφορετικές Αρχές, οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά καμία συνεννόηση μεταξύ τους! Το ίδιο συνέβη και κατά την προσπάθεια πλειστηριασμού ακινήτου του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο. Εκεί υπήρχε δέσμευση από δύο Αρχές. Το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, αποτελεί ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γι’ αυτό και προαπαιτούμενο για το «ξεμπλοκάρισμα» και τις πολλαπλές δεσμεύσεις είναι η δημιουργία Εθνικού Μητρώου και η υποχρεωτική κοινοποίηση της δέσμευσης της όποιας Αρχής στο (υπάρχον ήδη αλλά υποβαθμισμένο ουσιαστικά) Εθνικό Γραφείο Ανάκτησης. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διασφαλίσουν όλες οι αρμόδιες Αρχές την αποφυγή διπλοδεσμεύσεων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφόρηση.