Το ελληνικό διαβατήριο παραμένει στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τα ισχυρότερα του κόσμου, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index της συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα υπηκοότητας και διαμονής, Henley & Partners.
Σύμφωνα με άρθρο του CNN, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας στην 16χρονη ιστορία του δείκτη.
Ωστόσο, ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και επομένως τα διαβατήρια της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, θεωρητικά, μπορούν να δώσουν πρόσβαση χωρίς βίζα, σε 192 προορισμούς. Από την άλλη, το αφγανικό διαβατήριο μπορεί να δώσει πρόσβαση σε μόλις 26 χώρες.
Η Ευρώπη κυριαρχεί
Η Νότια Κορέα μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γερμανία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία. Την τέταρτη θέση μοιράζονται η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία η Αυστρία και η Δανία. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην πέμπτη θέση.
Μαζί με την Ελλάδα, στην έβδομη θεση βρίσκουμε την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Μάλτα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο που κατείχαν μαζί την πρώτη θέση το 2014 βρίσκονται στην έκτη θέση μαζί με την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συμπληρώνουν την υπόλοιπη πρώτη δεκάδα. Η Ουγγαρία και η Πολωνία ανέβηκαν στην όγδοη θέση, η Λιθουανία και η Σλοβακία ανέβηκαν στην ένατη και η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβενία στη δέκατη θέση.
Ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων, δήλωσε στο CNN, ότι το άνοιγμα των διαύλων μετανάστευσης θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
«Τα διαβατήρια και οι βίζες είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική ανισότητα παγκοσμίως, καθώς καθορίζουν τις ευκαιρίες για παγκόσμια κινητικότητα», είπε.
«Τα σύνορα εντός των οποίων τυχαίνει να γεννηθούμε και τα έγγραφα που δικαιούμαστε να κατέχουμε, δεν είναι λιγότερο αυθαίρετα από το χρώμα του δέρματός μας. Τα πλουσιότερα κράτη πρέπει να ενθαρρύνουν τη θετική εισερχόμενη μετανάστευση σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην ανακατανομή και την εξισορρόπηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων παγκοσμίως».
Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2022
- Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
- Γερμανία, Νότια Κορέα (190)
- Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (189)
- Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Σουηδία (188)
- Ιρλανδία, Πορτογαλία (187)
- Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
- Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
- Πολωνία, Ουγγαρία (183)
- Λιθουανία, Σλοβακία (182)
- Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία (181)