Σε νέα εκτόξευση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, οδήγησε η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5% και έφθασε το 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο.
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό και ανήλθε στο 5,1% έναντι 5% τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση.
Ο βασικός παράγοντας για την εικόνα του πληθωρισμού υπήρξε η άνοδος στις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 28,6% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 25,9% τον Δεκέμβριο ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,6% έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), οι υπηρεσίες (2,4% σταθερό σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊοντα (2,3% έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο).
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω από το 5%, για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Όπως επισήμανε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 1%
Μετά τη νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού, αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και τι αποφάσεις θα πάρουν οι αξιωματούχοι της.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος είναι υπέρχαμοι της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Με την ανεργία στην Ευρωζώνη σε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο στο 7% και τις αυξήσεις των μισθών υποτονικές, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ να μην προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.