Η κρίση έχει αυξήσει τη νοσηρότητα στα καρδιολογικά περιστατικά στους κατοίκους της ευρύτερης περιφέρειας λόγω αδυναμίας συνέχισης της φαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και τακτικής παρακολούθησης από τον προσωπικό γιατρό. Τουλάχιστον, η θνησιμότητα παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα (5%), αντίστοιχα με τα ευρωπαϊκά, χάρη στο δίκτυο συντονισμού και διάσωσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας και όλων των νοσοκομείων της περιφέρειας αλλά και των ιδιωτών γιατρών.
Οι πρωταγωνιστές αυτού του δικτύου θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών και θα ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις στο τριήμερο (5, 6 και 7 Μαΐου) 15ο διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας 2017» που διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική.
Η Κλινική, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Χάχαλη, τους αναπληρωτές καθηγητές Περικλή Νταβλούρο και Ιωάννη Χειλαδάκη, τους επιμελητές Γρηγόριο Τσίγκα, Φανή Ζάγκλη και Γεώργιο Λεβεντόπουλο συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους σε πανελλήνιο επίπεδο.
Συνεχίζεται η πρωτοπορία στην αντιμετώπιση των περιστατικών οξέος εμφράγματος, συνεχίζουν να είναι πρωτοπόροι στις επεμβάσεις από το χέρι οι οποίες εφαρμόζονται σε ποσοστό 90-95% απαλλάσσοντας τον πάσχοντα από επιπλοκές (αιματώματα). Επεκτείνουν τις επεμβάσεις στις βαλβίδες (35 μέχρι στιγμής) σε συνεργασία με τους αναισθησιολόγους και τους καρδιοθωρακοχειρουργούς. Και παράλληλα συνεχίζουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε τις κορυφές. Ο,τι καινούργιο και ό,τι δύσκολο υπάρχει εάν πρέπει να το κάνουμε το κάνουμε, διότι πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι λόγω ηλικίας και λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να καταφύγουν στα ιδιωτικά κέντρα. Για παράδειγμα προχθές αντιμετωπίσαμε μία κυρία 85 ετών από την Κεφαλονιά επιλέγοντας να μην την υποβάλουμε σε ταλαιπωρία και έξοδα. Ο ρόλος μας πλέον είναι και κοινωνικός. Και σε αυτό ευτυχώς συναινεί όλη μας η ομάδα που είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο αργίες και γιορτές» δήλωσε χθες ο κ. Χάχαλης πλαισιωμένος από τους κυρίους Νταβλούρο και Τσίγκα.
Η στροφή των πολιτών στο ΕΣΥ έχει πολλαπλασιαστεί ανέφεραν οι παραπάνω επιστήμονες. «Εχει αυξηθεί η νοσηρότητα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί πλέον να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό και να έχει την τακτική παρακολούθηση που πρέπει. Να σημειώσω δε στο σημείο αυτό ότι στη χώρα μας έχουμε το καλύτερο πρωτοβάθμιο δίκτυο περίθαλψης με το χαμηλότερο αντίτιμο το οποίο όμως δυστυχώς δεν μπορεί σήμερα να το αποδώσει ο Ελληνας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους» ανέφερε ο κ. Νταβλούρος.
Ωστόσο από την πλευρά του ο κ. Χάχαλης παρατήρησε: «Ο κόσμος παρά την κρίση και τη φτώχεια εξακολουθεί και καπνίζει και να πληρώνει 300 ευρώ το μήνα για τσιγάρα που είναι άκρως επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία».
Μαρίνα Ριζογιάννη

Πηγή:http://www.pelop.gr