Με το πόδι πατημένο στο γκάζι παραμένει ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η άνοδος-ρεκόρ στο κόστος της ενέργειας αύξησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την προοπτική για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει υψηλή.
Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022 από 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 και μόλις 0,9% τον Φεβρουάριο του 2021. Η εν λόγω επίδοση συνιστά νέο ιστορικό υψηλό για τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Ταυτόχρονα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2% από 5,6% τον Ιανουάριο του 2022 και 1,3% τον Φεβρουάριο του 2021.
Με βάση τα δεδομένα της Eurostat, ο κλάδος της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην επίδοση του Φεβρουαρίου (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησαν ο κλάδος των υπηρεσιών (+1,04), ο κλάδος των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού (+0,9) και ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (+0,81).
Εξαιρουμένης της ενέργειας, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 2,5% τον Ιανουάριο. Εξαιρώντας και τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός, ο δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 2,7% από 2,3% προηγουμένως.
Στις επιμέρους χώρες, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία, όπου ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτοξεύθηκε στο 14%. Ακολούθησαν η Εσθονία (11,6%), η Τσεχία (10%) και το Βέλγιο (10%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Γαλλία (4,2%), τη Μάλτα (4,2%), την Πορτογαλία (4,4%) και τη Φινλανδία (4,4%).
Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, ασκούν νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να λάβει μέτρα τιθάσευσης του φαινομένου, το οποίο φαίνεται να μην έχει φθάσει ακόμη στο «ταβάνι» του. Χθες, πάντως, η Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) έκανε το πολυαναμενόμενη βήμα της αύξησης των επιτοκίων, αναθεωρώντας στο 0,25% το βασικό επιτόκιο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.