Τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, όπως φρόντισε να θυμίσει σήμερα ο καθηγητής Δημήτρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια ενημερωτική εκδήλωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση του ΕΚΠΑ για το κοινό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου Covid-19, έγινε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και άλλων επιστημόνων.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στο μέλλον, μετά την Όμικρον και Όμικρον 2. Χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. «Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί να προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς και αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός» σημείωσε η κυρία Λάγιου και πρόσθεσε ότι αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.
Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται, όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία. «Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε έναν πληθυσμό για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος στην Όμικρον, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι οι νοσηλείες που προκαλεί δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100.000 νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες».
Θ. Ζαούτης: «Έχουμε νέο κύμα Όμικρον 2»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. «Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα ή “κυματάκι” αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων: «Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων».
Ο αν. καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής τόνισε ότι το στέλεχος Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από το Όμικρον 1, καθώς ο ιός έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους και αυτό συμβάλλει στην αύξησή του και την επέκτασή του. Όπως πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι και η Όμικρον 2 δεν οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους: «Τα άτομα που νοσηλεύονται, όμως, με σοβαρή έκβαση είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αυξημένη νοσηρότητα».
Πότε θα δούμε άρση των μέτρων στη χώρα μας
Αλλαγές στην επιδημιολογική επιτήρηση προανήγγειλε για τη χώρα μας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα. «Θα φύγουμε σιγά σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων» ανέφερε συγκεκριμένα.
Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής τόνισε πως το εμβόλιο είναι το όπλο μας για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα. «Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις το εμβόλιο αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προστασίας. Τα Χριστούγεννα μας προφύλαξαν οι εμβολιασμοί και στα σχολεία έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας μας προφυλάσσουν και δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμα» τόνισε.
Η καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μια φάση της πανδημίας, που έχουμε ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό: «Το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι δύσκολο. Αλλά για την ηπιότερη διάδοση της νόσου, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Έχουμε όλοι εκπαιδευτεί, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας», είπε.
«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ως προς τις μάσκες στα σχολεία και γενικότερα την κατάργησή τους στον ευρύ πληθυσμό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά είπε πως η κατάργησή τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε» πρόσθεσε η ίδια.
Από την πλευρά της η κυρία Λάγιου πρόσθεσε: «Αν μου λέγατε σήμερα να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία θα έλεγα “όχι”. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε προφυλάσσοντας τους πιο ευάλωτους και αδύναμους».
Το σύνδρομο Long Covid
Στο σύνδρομο Long Covid αλλά και σε άλλες παθήσεις που εμφανίζουν οι ασθενείς μετά την Covid-19 ή έχουν πριν κολλήσουν κορωνοϊό μίλησαν επίσης οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μπακάκος ανέφερε πως το 15%-20% των κρουσμάτων θα παρουσιάσουν συμπτώματα Long Covid: «Τα συμπτώματα δεν αφορούν μόνο βαριά νοσούντες, αλλά όλους. Οι εμβολιασμένοι πάντως έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο».
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αντωνία Κουτσούκου, σχολίασε από την πλευρά της ότι υπάρχει ένα βοηθητικό εργαλείο που ονομάζεται αποκατάσταση: «Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στα ιατρεία Long Covid και εν συνεχεία στους ειδικούς, ώστε να κριθεί αν χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιο κέντρο».