Την επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Aναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη της τάξεως του 3% (πιο συντηρητική από εκτιμήσεις ΔΝΤ) και πληθωρισμό πάνω από 5% .
O υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εάν θα υπάρξει ελληνική λύση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
Τα ταμεία του κράτους τα έχουμε ήδη ανοίξει είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι η στήριξη που έχει δοθεί είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Πιθανότατα θα πρέπει να επεκταθεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση καυσίμων και θα πρέπει να συνεχιστεί η κάρτα. Το πώς θα γίνει θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι αυτή και την επόμενη κυρίως εβδομάδα θα υπάρχει καταβολή στο πορτοφόλι του πολίτη βοήθειας από την πολιτεία άνω των 500 εκατ. ευρώ.
«Αναφέρομαι στην επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα πάρουν περίπου 47 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του τζίρου του 2021, στους οδηγούς ταξί και στην επιδότηση των καυσίμων που θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας που θα ανοίξει τις επόμενες μέρες. Και αφήνω στην άκρη τα 640 εκατ. ευρώ επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος», επισήμανε.
Σημείωσε δε ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί και τον Μάιο, επισημαίνοντας ότι «το ποια θα είναι θα το δούμε».
Ερωτηθείς αν εξετάζεται αλλαγή της μεθόδου, με απευθείας καταβολή μετρητών στον κόσμο ή επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ενέργειας στο ρεύμα, απάντησε ότι «εξετάζονται τα πάντα και θα συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό».
Μάλιστα, τόνισε ότι οι παρεμβάσει που θα υλοποιηθούν, θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού, τις ανάγκες και τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα.
«Χρειαζόμαστε πολεμοφόδια για να διατηρήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά και το επόμενο εξάμηνο, που είναι 250 εκατ. ευρώ. Χρειάζονται και πολεμοφόδια για το 2023 για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και τη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Είναι τα δύο μέτρα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το κόστος τους ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ».
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «την έχουμε ποσοτικοποιήσει, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες για το τι μπορεί να υλοποιηθεί. Θέλουμε η μείωση να φτάσει στο πορτοφόλι του πολίτη και δεν είναι σίγουρο ότι δε θα χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ανέφερε ότι οι «συνθήκες για γενναία αύξηση» υφίστανται και αφορούν στην υψηλή ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να βοηθάει τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά να μη δημιουργούν αντικίνητρα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ανεργίας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τυχόν παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας και τυχόν επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ενέργειας, ο υπουργός επισήμανε ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι ο πόλεμος αλλά και η μη λογική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα αποτυπώνεται κερδοσκοπική πίεση σε αυτές τις τιμές».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποφασιστεί η κοινή τροφοδοσία φυσικού αερίου, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η δεύτερη παρέμβαση που έχουμε ζητήσει στην Ευρώπη είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει κάθε χώρα να μπορέσει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», πρόσθεσε εξηγώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.