Οι καθυστερήσεις λόγω των τεχνικών ελέγχων της ΑΑΔΕ για την αποφυγή λαθών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ μεταθέτουν για την επόμενη εβδομάδα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet για περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του φόρου σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος του Μαΐοτ και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Εν τω μεταξύ, καθυστερήσεις καταγράφονται και στην ανάρτηση των οφειλών που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατεθεί για έναν μήνα -έως το τέλος Ιουνίου- η προθεσμία για την εφάπαξ αποπληρωμή με έκπτωση 15% επί του συνολικού χρέους.

Η αποστολή του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου, καθυστέρηση που από την ΑΑΔΕ αποδίδεται στον σχολαστικό έλεγχο των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία από τις υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσης θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών τα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν. Το ακριβές ύψος της οφειλής θα εμφανιστεί στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE / ο λογαριασμός μου /Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή» και οι φορολογούμενοι θα επιλέξει εάν την εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε έως και 96 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε οκτώ χρόνια.

Από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις μετά τα «κουρέματα» του χρέους θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι «δωρίζονται» 5 δισ. ευρώ. Τα ποσά που διαγράφονται κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας και τη μείωση του τζίρου την περίοδο της πανδημίας.

Αναλυτικότερα ο «χάρτης» των διαγραφών διαμορφώνεται ως εξής:

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.