Στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που επιβλήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Οπως παραδέχονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κακό το οποίο προκάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο στον κλάδο των οινοπαραγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα που έφερε τελικά στα δημόσια ταμεία. Οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ, όταν το τρίτο Μνημόνιο προσέβλεπε σε έσοδα 55 εκατ. ευρώ από τον επιβολή ειδικού φόρου 0,20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη) στο κρασί.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο Χίλτον, το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους δανειστές για τη μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου ζητώντας έτσι να καταργηθεί προκειμένου να αρθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

Ενας ακόμη λόγος που συνέβαλε στη λήψη της απόφασης για κατάργηση του φόρου είναι η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο λαθρεμπόριο του οίνου, όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι δανειστές απάντησαν μέσω των τεχνικών τους κλιμακίων ότι συμφωνούν με την ελληνική πρόταση και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% προς έκπληξη των θεσμών επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις.

Επίσης, οι περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, από το 2019 καλύπτουν και με το παραπάνω το αντίστοιχο ισοδύναμο στην περίπτωση που οι πιστωτές έθεταν θέμα εξεύρεσης αυτού του ποσού από άλλη φοροδοτική δεξαμενή. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τη σχετική διάταξη η οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr