Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα νομισματικά μέτρα στήριξης, την ώρα που οι αξιωματούχοι κάνουν ενέργειες, προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό, καθώς βρίσκεται σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2%. Αυτή η διατύπωση ανήκει στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξανόμενης ζήτησης αυτή τη στιγμή», είπε στη Francine Lacqua στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας σήμερα. «Είναι σίγουρα ένας πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας. Σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε».
Η Λαγκάρντ μίλησε μια μέρα αφότου παρουσίασε την οπτική της για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι πιθανό να εξέλθει της νομισματικής πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να αναμένεται για τον Ιούλιο, όπως είπε.
Στοιχήματα
Αυτό το χρονοδιάγραμμα που σηματοδοτεί δύο αυξήσεις των επιτοκίων (0,25 μονάδες το τρίτο τρίμηνο) έχει ενοχλήσει ορισμένους, εξαιτίας του ότι αποκλείει ουσιαστικά μία κίνηση με αύξηση μισής μονάδας, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου, έχουν επίσης προτείνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κλείσει το έτος με θετικά επιτόκια. Πάντως, οι traders στοιχηματίζουν σε τέσσερις αυξήσεις 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2022.
Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να εξεταστεί εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσε σε μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές σε άνοδο, ενώ πλήττει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα, λόγω πανδημία επιβαρύνουν επιπλέον τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Κίνδυνος ύφεσης
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποβάθμισε τον ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεση, λέγοντας ότι «προς το παρόν, δεν βλέπουμε ύφεση στη ζώνη του ευρώ».
Ανέφερε επίσης για την ανεργία πως βρίσκεται «σε χαμηλότερα ποσοστά», ενώ υπάρχουν και μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, αλλά και προοπτική για ένα δυνατό καλοκαίρι αναφορικά με την τουριστική βιομηχανία. Τα τρία παραπάνω αποτελούν στοιχεία, τα οποία θα αντισταθμίσουν τα αρνητικά σοκ από τον πόλεμο και τον πληθωρισμό ρεκόρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρώ εκτοξεύτηκε μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, ανακτώντας τις προηγούμενες απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φθάνοντας στο υψηλό ενός μηνός γύρω στα 1,0736 δολάρια και σημείωσε ράλι έναντι άλλων νομισμάτων, όπως το ελβετικό φράγκο και η στερλίνα.