Ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως δίνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες των ίδιων των επιστημόνων, μιας φαρμακευτικής θεραπείας, η οποία στοχεύει καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια λέιζερ. Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ασθενείς που, παρά τον επίπονο κύκλο χημειοθεραπειών, δεν είδαν μεγάλη πρόοδο στη συγκράτηση του μεταστατικού τους καρκίνου.
Μετά τη θεραπεία, οι συγκεκριμένοι ασθενείς είδαν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων να επιβραδύνεται και τη ζωή τους να παρατείνεται σε πρωτοφανή για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους επίπεδα.
Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας και δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο «New England Journal of Medicine» κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι η ζωή «ενός τεράστιο αριθμού ασθενών» ίσως επηρεαστεί θετικά έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις.
Η μελέτη εστιάζει σε μια συγκεκριμένη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη, τη HER2, η οποία εντοπίζεται συχνά στον καρκίνο του μαστού, καθώς και σε άλλους τύπους καρκίνου.
Τα φάρμακα που μπλοκάρουν αυτή τη συγκεκριμένη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη είχαν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στη θεραπεία καρκίνων του μαστού που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εποικισμένος με αυτήν την πρωτεΐνη, μετατρέποντας τους θετικούς στο HER2 καρκίνους του μαστού, από εκείνους με μερικές από τις χειρότερες προγνώσεις, σε εκείνους όπου οι ασθενείς τα πάνε πολύ καλά.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περιπτώσεις με HER2 συνιστούν μόλις το 15%-20% των καρκίνων του μαστού, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ασθενείς έχουν μόνο λίγα κύτταρα HER2 δεν βοηθιούνται από τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Αυτοί οι ασθενείς υφίστανται άλλες μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρά τους, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των όγκων και οι οποίες δεν κάμπτονται από τις χημειοθεραπείες.
Η κλινική δοκιμή χορηγήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Daiichi Sankyo και AstraZeneca, και περιλάμβανε 557 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του στήθους που εμφάνιζαν χαμηλά ποσοστά HER2: τα δύο τρίτα των ασθενών έλαβαν το πειραματικό χάπι Enhertu, ενώ οι υπόλοιποι υπεβλήθησαν στη συνήθη χημειοθεραπεία.
Στους ασθενείς που πήραν το χάπι, οι όγκοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται για περίπου 10 μήνες, ενώ σε αυτούς που έκαναν τη συνηθισμένη χημειοθεραπεία για 5 μήνες. Οι ασθενείς με το πειραματικό φάρμακο επιβίωσαν για 23,9 μήνες, διάστημα αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με τους 16,8 μήνες αυτών που έλαβαν χημειοθεραπεία. Το διάστημα των έξι μηνών χαρακτηρίζεται «πρωτάκουστο» για ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι ερευνητές έλαβαν θερμό χειροκρότημα από το κοινό που σηκώθηκε όρθιο όταν άκουσε τα επιστημονικά δεδομένα στο συνέδριο ογκολογίας που έγινε την Κυριακή στο Σικάγο.
Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για ασθενείς με καρκίνο του μαστού θετικό σε HER2, ωστόσο λίγοι ανέμεναν ότι θα λειτουργούσε και στην περίπτωση αυτή, καθώς άλλα φάρμακα έχουν στο παρελθόν αποτύχει σε ασθενείς με χαμηλά ποσοστά HER2.