Έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου από τον ΕΟΔΥ.
Η ενημέρωση θα διεξαχθεί στις 10:30 το πρωί στα γραφεία του ΕΟΔΥ από τον πρόεδρό του και καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη, καθώς και τον α’ αντιπρόεδρο και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση θα δοθούν πληροφορίες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα οποία πλέον σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο κυμαίνονται σε πενταψήφιο επίπεδο
Mε την κορύφωση του τωρινού πανδημικού κύματος να αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιορισμών και την αύξηση της κινητικότητας λόγω του τουρισμού, κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους και ζητούν την επιστροφή κάποιων μέτρων.
Πλεύρης: Όχι σε μέτρα μέσα στο καλοκαίρι
Από την Κρήτη, την οποία επισκέπτεται σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διεβεβαίωσε ότι δεν εξετάζονται μέτρα για το καλοκαίρι, αλλά η όλη κατάσταση θα επεναξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
«Αυτή την ώρα έχουμε μια αύξηση στα κρούσματαμ όπως σε όλη η Ευρώπη, ωστόσο όλα τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα», είπε ο κ. Πλεύρης, προθέτοντας ότι υπάρχει σύσταση στους πολίτες και στις ευάλωτες ομάδες να τηρούν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.
«Από εδώ και στο εξής έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης αν χρειαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Κορύφωση κρουσμάτων στα μέσα Ιουλίου
Η αύξηση κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Ιουλίου, όταν και αναμένεται η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%.
Σαφώς αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, συνοψίζοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.
Σχετικά με τις παραλαγγές Όμικρον 4 και 5 που έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι δίνουν πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2, ενώ προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τέλος, εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.