Με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έπεσε σήμερα η αυλαία στη δίκη του «ψευτογιατρού», ο οποίος έπειθε ασθενείς -συνήθως με καρκίνο τελικού σταδίου-  να διακόψουν τις θεραπείες τους και να ακολουθήσουν τις δικές του οδηγίες, προσποιούμενος τον διακεκριμένο γιατρό με έδρα την Ελβετία. Ο Νικόλαος Κοντοστάθης -ή «dr Kontos»- κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για επτά ανθρωποκτονίες και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Έπειτα από έναν χρόνο ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο τον έκρινε επίσης ένοχο για μια σειρά άλλα αδικήματα, όπως απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακούργημα) σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών ασθενών.

Τέλος το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για αντιποίηση αρχής που αφορά στο διάστημα 1/5/20 έως 16/6/20, όπως και για μια σειρά άλλων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και κακουργήματα όπως πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μνημείου.

Σε ό,τι αφορά τους 16 συγκατηγορούμενούς του το δικαστήριο τους έκρινε ομόφωνα αθώους.

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της απόφασης η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο και συγγενείς θυμάτων οι οποίοι περίμεναν την κρίση της δικαιοσύνης. Εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή με την οποία θα καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες κηρύχθηκε ένοχος.

Επί των ποινών ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για κάθε μία από τις επτά ανθρωποκτονίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Κοντοστάθης και των 12 ετών για κάθε μία από τις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ο εισαγγελέας επίσης πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών σε ανηλίκους.