Τους επτά πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στο στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη «Invest in Greece Forum».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια οικονομική στρατηγική φιλική προς την ανάπτυξη και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, βασισμένη σε 7 πυλώνες:
1: Εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, ιδίως για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.
Αποτελούνται από μέτρα αύξησης των εφάπαξ δαπανών, όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, οι επιδοτήσεις καυσίμων και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και μέτρα μείωσης – μόνιμα – των φόρων, όπως η κατάργηση της προσαύξησης αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το κόστος αυτών των μέτρων αντισταθμίζεται εν μέρει από τους νέους φόρους στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας: ένα ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταφέρουν τα έσοδά τους που υπερβαίνουν το καθορισμένο ανώτατο όριο στη Γενική Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2022, και η επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα έκτακτα έσοδα των παραγωγών ενέργειας για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2022.
2: Εφαρμογή αξιόπιστης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτό, μαζί με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελεί το κύριο “όπλο” κατά της αβεβαιότητας και της αστάθειας, καθώς και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας.
3: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της ανάπτυξης του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων και της πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Πράγματι, οι δαπάνες του ΠΔΕ θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, ενώ το ποσό που λαμβάνει σήμερα η χώρα μας από το ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.
4: Εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της αποεπένδυσης του κράτους από τον τραπεζικό τομέα, καθώς και της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάπτυξης Ενεργητικού.
5: Εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας.
Έχουμε επιτύχει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επιτυχημένων διακανονισμών οφειλών μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικής εκκαθάρισης, καθώς και αυξανόμενες αποδοχές από τους οφειλέτες.
Πράγματι, οι επιτυχείς διακανονισμοί ξεπερνούν – πλέον – τον αριθμό 2.350, εκ των οποίων οι 150 μόνο την τελευταία εβδομάδα.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 437 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, νομοθετήσαμε τη δημιουργία ενός Δημόσιου Γραφείου Πιστώσεων και ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, καθώς και την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μελλοντική συσσώρευση ιδιωτικού χρέους και να ενισχύσουμε τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ευθύνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στον τομέα αυτό, είναι σημαντική.
Αυτή θα πρέπει να αναληφθεί, με βάση την αρχή της κατανομής των βαρών.
6: Διατήρηση του σήματος των τιμών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, σε ενεργειακές υποδομές με προοπτική για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μεταξύ άλλων:
- Δημιουργήσαμε ένα δυναμικό 10 Gigawatt για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και άλλα 2,5 Gigawatt για την υδροηλεκτρική ενέργεια.
- Έχουμε μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, από τον πρόσφατα λειτουργικό Διαδριατικό Αγωγό μέχρι τον πρόσφατα εγκαινιασμένο IGB.
- Πρόσφατα επεκτείναμε κατά 65% τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού TLNG στο νησάκι της Ρεβυθούσας, δυτικά της Αθήνας.
- Η πρώτη μας μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2024.
- Προωθούμε ένα καλώδιο 3 Gigawatt για τη μεταφορά στην Ελλάδα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο και την Αφρική.
- Επιπλέον, ως Υπουργείο Οικονομικών, ενσωματώνουμε συστηματικά την κλιματική πτυχή στις οικονομικές μας πολιτικές.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι:
- Περισσότερο από το 37% του προϋπολογισμού μας για την ανάκαμψη έχει αφιερωθεί σε πράσινες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του προγράμματος RePower της ΕΕ.
- Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης.
- Εφαρμόζουμε σταδιακά, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, το σύστημα πράσινου προϋπολογισμού.
- Ως αποτέλεσμα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει ρητές αναφορές πράσινης σήμανσης σχετικά με το κλιματικό αποτύπωμα των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
- Τέλος, υιοθετούμε φορολογικά εργαλεία για την προώθηση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πράγματι, πρόσφατα εισαγάγαμε μια πρόσθετη υπερ-έκπτωση 100% για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών των ΜμΕ για επενδύσεις πράσινης μετάβασης και ψηφιοποίησης.
7: Ενεργός συμμετοχή στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
Όσον αφορά το τελευταίο, δεδομένης της αύξησης των λόγων του δημόσιου χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, η επαναφορά των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό νόημα και δεν θα ήταν αξιόπιστη στις αγορές.
Το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι: οι πορείες μείωσης του χρέους δεν θα είναι εμπροσθοβαρείς στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι αντικυκλική, και προστατεύονται οι παραγωγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και οι αμυντικές δαπάνες.
Όπως ανέφερα την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κατάλληλη βάση για περαιτέρω συζήτηση.
Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της ανακοίνωσης ότι η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Κατανοούμε επίσης την υπόθεση της ενίσχυσης της σύνδεσης μεταξύ δημοσιονομικής και εξωτερικής βιωσιμότητας.
Και συμφωνούμε με τη διανοητική βάση για την προσέγγιση “τύπου σύμβασης”, η οποία αυξάνει την εθνική ιδιοκτησία και, ως εκ τούτου, το πεδίο συμμόρφωσης.»