Πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και έτσι δεν πρόκειται να γίνει εκ των πρότερων νομοθέτησή τους.
Αναφορικά με την αξιολόγηση και το κλείσιμό της, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για τα δημοσιονομικά μέτρα και το χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών επίσης, επαναλαμβάνει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018- σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία- με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015», ενώ αναφέρει ότι «εκτός από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου, κανείς άλλος δεν αποδίδει ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τους αργούς ρυθμούς προόδου».
Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ελληνικός στόχος είναι η καταγραφή προόδου στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς την όποια περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.
Τα POS
Επίσης ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση POS σε 200.000 επαγγελματίες.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα προσδιορίζει τις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα υποχρεούνται να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα.
Παράλληλα καθιστά σαφές πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο.
Πηγή: http://www.zougla.gr