Με μία ενδιαφέρουσα έκθεση επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα η Αννίτα Καλημέρη. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου στην γκαλερί genesis στην Αθήνα.

Η Αννίτα Καλημέρη έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, καθώς και στις Art Athina 2019, 2020 και 2021.

Ασχολείται με την ζωγραφική από τα παιδικά της χρόνια.

Όπως έχει αναφέρει η Αννίτα Καλημέρη: “Η αφηρημένη ζωγραφική για μένα, είναι η έκφραση μιας προσωπικής εσωτερικής κατάστασης. Με την δουλειά μου, δεν προσπαθώ να απεικονίσω μία εικόνα του εξωτερικού κόσμου, αλλά να εξωτερικεύσω ένα συναίσθημα, μία αντίδραση μου σε ένα ερέθισμα, μία ιδέα, την δική μου οπτική για τα «έξω»”

Σπούδασε αρχικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1985 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχόλη Καλών Τεχνών της Αθήνας και από το 1987, ασχολείται επαγγελματικά αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Πριν αφιερωθεί αποκλειστικά στην προσωπική της ζωγραφική, ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη ζωγραφική πάνω σε ξύλο και την τοιχογραφία.Τοιχογραφίες της υπάρχουν σε πολλούς ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά παρουσιάζει γυμνά, και μάλιστα με τρόπο εντελώς παραστατικό. Σε όλες τις προηγούμενες εκθέσεις της ασχολήθηκε με την αφηρημένη ζωγραφική. Και πάλι βέβαια, οι συγκεκριμένες αυτές μορφές της, κινούνται στον αφηρημένο χώρο. Αιωρούνται σε ένα περιβάλλον από το οποίο λείπει εντελώς το συγκεκριμένο. Αυτό είναι και το στοιχείο  που συνδέει την προηγούμενη με την τωρινή της δουλειά.

Στα έργα της αυτά ακολούθησε την προσέγγιση των λεγόμενων old masters:  προετοιμασία του τελάρου, σχέδιο, imprimaturagrisaille και ζωγραφική σε layers. Είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει πολλή μελέτη και εξάσκηση.

Πάντα όμως, όπως και στην προηγούμενη της δουλειά, έτσι και τώρα, πρώτιστο μέλημα της παραμένουν οι κάθε είδους αντιθέσεις και το φως. Όπως λέει και η ίδια : “ Αν κάτι χαρακτηρίζει την δουλειά μου διαχρονικά, είναι η προσπάθεια μου να αναδείξω το φως. Πάντα το φως .“

Το κείμενο που θα συνοδεύει την έκθεση της Αννίτας Καλημέρη, γράφει ο επιμελητής και κριτικός σύγχρονης τέχνης Κώστας Πράπογλου.

Ατομικές Εκθέσεις

2007_ “Αντιθέσεις”, Γκαλερί της Έρσης.
2010_ “Photopaintings”, με τη φωτογράφο Φανή Θεοδωρίδη – Σαλβαρλ, Πικανοθήκη Γ. Καρύδης.
2014_ “Anima Mundi”, Γκαλερί Genesis.
2018_ “Ωσεί”, Γκαλερί Genesis.