Πληροφοριακό έργο-ακτινογραφία για οφειλές προς το Δημόσιο, ακίνητα, δάνεια, κάρτες και καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό προκήρυξε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύοντας σε σαρωτικές κατασχέσεις που θα «θρέψουν» τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για το αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων το οποίο θα έρθει να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των φορολογουμένων και κυρίως των μπαταχτσήδων, που μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους που τους επιβλήθηκαν.

Επειδή όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, εξίσου δύσκολη θα γίνει η ζωή και των μικρών που αδυνατούν μέσα στην κρίση να σηκώσουν τα μνημονιακά βάρη.

Το νέο πληροφοριακό έργο επικεντρώνεται στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων, που για τους δανειστές αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα συστήματα, σε μία κεντρική βάση δεδομένων, για να μπορέσει να δημιουργηθεί το «προφίλ» του κάθε οφειλέτη.

Μέσω των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα αναπτυχθούν, η Αρχή θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συμβολαιογραφεία, μητρώα εταιρειών A.E. και EΠΕ, ώστε μέσα από το ενιαίο μοντέλο διαχείρισης των χρεών να καταστεί εφικτή η είσπραξη μέρους αυτών των οφειλών.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έχει φτάσει στα 94 δισ. ευρώ.

Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν τον Μάρτιο στα 91,030 δισ. από 91,305 δισ. τον Φεβρουάριο, αλλά τα νέα χρέη του 2017 αυξήθηκαν κατά 658 εκατ. ευρώ σε 3,277 δισ. ευρώ από 2,619 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ρυθμός των κατασχέσεων, που αποτελεί και τον μόνιμο εφιάλτη των νοικοκυριών, εμφανίζει πάντως κάμψη: τον μήνα Φεβρουάριο 2017 επιβλήθηκαν 21.231 κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ τον Μάρτιο μόλις 16.406 (περίπου 650 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα έναντι 1.000 και πάνω, που ήταν ο ρυθμός τον Φεβρουάριο).

Η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία των κατασχέσεων είναι μέσα στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών».

Οι έξι εφαρμογές

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία 6 πολύ σημαντικών ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα βοηθήσουν τη φορολογική διοίκηση στην αποστολή της.

Αυτές είναι:

1. Διαχείριση και παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

2. Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων.

3. Αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

4. Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

5. Ενημέρωση των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.

6. Εκτυπώσεις και αναφορές.

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 768.051,50 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

► Επίκεντρο σε επίπεδο πληροφορίας θα είναι οι οφειλές και οι οφειλέτες και η παρακολούθηση-διαχείριση αυτών με βάση τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές ροές.

► Ολο το επιχειρησιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ θα μπορεί να έχει πλήρη και ενιαία εικόνα οφειλών-οφειλετών και των ενεργειών που έχουν γίνει από τη γένεσή τους μέχρι και την εξόφληση ή διαγραφή τους.

► Θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας οφειλών, εισπράξεων και λοιπών στοιχείων και πληροφοριών του συστήματος ανά οποιαδήποτε παράμετρο ή συνδυασμό παραμέτρων του συστήματος (επιχειρησιακή, γεωγραφική, χρονική κ.λπ.).

Πηγή