Μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που αφορούν στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με το βλέμμα στραμμένο στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, συνεδριάζει το Eurogroup τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, με βάση δεύτερο κείμενο του μνημονίου που περιέχει τους στόχους και τα κριτήρια απόδοσης αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιγράφονται αναλυτικά οι ΔΕΚΟ που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπερ-ταμείο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Στο νέο υπερταμείο θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του δημοσίου σε άλλες οκτώ κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Μάλιστα για την ΕΑΒ υπάρχει ειδική αναφορά στο κείμενο του τεχνικού μνημονίου. Όπως διευκρινίζεται η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα εξετάσουν κατά πόσον η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια.
Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα, τότε θα περάσει στο νέο Ταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξαιρεθεί από το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο ταμείο.
Όπως είναι γνωστό, στο νόμο για την εφαρμογή του μνημονίου προβλέπεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι έξι πρώτες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα ώστε να μεταφερθούν στο υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.