Με ξενοφοβική ρητορική η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι παρουσίασε το πρόγραμμά της ενόψει των εκλογών βαδίζοντας στα χνάρια της Μαρίν Λεπέν
Η Τερίζα Μέι στην παρουσίαση του μανιφέστου των Συντηρητικών. Δείχνει πραγματικά προς το μέλλον;
Με μια ρητορική βγαλμένη από τις πιο ξενοφοβικές δυνάμεις της Ευρώπης, η Τερίζα Μέι δεσμεύτηκε χθες ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών στη Βρετανία κάτω από τις 100.000 και αυτό χάρις στη συμφωνία που θα πετύχει με τους ευρωπαίους πρώην εταίρους της για το Brexit. Δύο μάλιστα από τους τρόπους με τους οποίους θα πετύχει τον σκοπό της είναι να φορολογήσει επιπλέον τις βρετανικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν μη βρετανούς εργαζομένους με 2.000 στερλίνες (περίπου 2.300) ευρώ τον χρόνο για τον καθέναν και να αυξήσει για τους ίδιους τα νοσήλια στο εθνικό σύστημα υγείας.
Ολα αυτά περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών που παρουσίασε η ηγέτιδα του κόμματος και πρωθυπουργός. Ο συντηρητικός Τύπος της Βρετανίας υπενθύμιζε ότι την ίδια δέσμευση περί μείωσης των μεταναστών είχε αναλάβει και ο Ντέιβιντ Κάμερον ως αρχηγός της αντιπολίτευσης χωρίς να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Οι μετανάστες σήμερα στη Βρετανία υπολογίζονται σε 273.000 ενώ ποτέ δεν ήταν κάτω από 100.000 τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε αυτό το προεκλογικό μανιφέστο, ωστόσο, οι τόνοι είναι σαφώς πιο υψηλοί. Γίνεται δε ειδική αναφορά στους ξένους φοιτητές καθώς υπάρχει η δέσμευση ότι θα αυστηροποιηθούν οι όροι για την παροχή βίζας σπουδών «προκειμένου να διατηρηθούν τα υψηλά στάνταρ» των βρετανικών πανεπιστημίων, ενώ μετά το πέρας των σπουδών τους «αναμένουμε να εγκαταλείψουν τη χώρα εκτός εάν πληρούν νέους, αυστηρότερους όρους που θα τους επιτρέψουν να εργαστούν στη Βρετανία». Στο μανιφέστο των Τόρις γίνεται επίσης σαφές ότι οι ξένοι φοιτητές προσμετρώνται στους μετανάστες.
Η Μέι κάλεσε τους βρετανούς ψηφοφόρους να την ακολουθήσουν σε «αυτό το ταξίδι». Με τι προορισμό; Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», η ρητορική και το περιεχόμενο του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Μπροστά, μαζί» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι Συντηρητικοί προχωρούν σε ένα είδος ρήξης με τον θατσερισμό της ελεύθερης αγοράς υπέρ της «χώρας και της κοινότητας». Οι Συντηρητικοί της Τερίζα Μέι απορρίπτουν «την ανεξέλεγκτη ελεύθερη αγορά και τον εγωιστικό ατομικισμό» υπέρ «της πίστης όχι απλώς στην κοινωνία αλλά στο καλό που μπορεί να κάνει το κράτος». Για τους Τόρις της Τερίζα Μέι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την επανίδρυση του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο το κράτος θα αναλάβει αυξημένο ρόλο στην εποπτεία του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων: «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανταμείβονται για τα ταλέντα και τις προσπάθειές τους αλλά η κοινή γνώμη δικαίως αισθάνεται ότι προσβάλλεται από τις αποδοχές των επικεφαλής κάποιων επιχειρήσεων», αναφέρεται σε ένα σημείο του προγράμματος.
Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι πώς η κοινή γνώμη θα προσλάβει το πρόγραμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς στις 15 μονάδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Στην πρόθεση ψήφου οι Τόρις διατηρούν σταθερά το ποσοστό τους στο 49%, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 μονάδες, στο 34%. Το ποσοστό αποδοχής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μειώθηκε από 14% στο 7%, ενώ το αντιμεταναστευτικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ έχει κατρακυλήσει στο 2%.
Χωρίς οικονομικές λεπτομέρειες
Αντίθετα από το μανιφέστο των Εργατικών που συνοδεύεται από έναν ξεχωριστό φάκελο με το κόστος του για τη βρετανική οικονομία, το μανιφέστο των Συντηρητικών δεν περιλαμβάνει οικονομικές λεπτομέρειες του είδους. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το κόστος του Brexit συγκράτησε τους συντάκτες του προγράμματος στο πεδίο των δαπανών.
Αντίθετα από το μανιφέστο των Εργατικών που συνοδεύεται από έναν ξεχωριστό φάκελο με το κόστος του για τη βρετανική οικονομία, το μανιφέστο των Συντηρητικών δεν περιλαμβάνει οικονομικές λεπτομέρειες του είδους. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το κόστος του Brexit συγκράτησε τους συντάκτες του προγράμματος στο πεδίο των δαπανών.
Πηγή: http://www.tanea.gr