Αυτή είναι η εκτίμηση για την “θερμοκρασία” της Γης τα τελευταία 12.000 χρόνια.  Δεξιά (στο “0”) είναι το παρόν. Αριστερά (στο “12”, δηλαδή πριν 12.000 χρόνια) είναι το τέλος της αμέσως προηγούμενης “παγετώδους” περιόδου. Πριν 12.000 χρόνια βγήκαμε από την “παγετώδη” και μπήκαμε στην τωρινή περίοδο.
Έχω την λέξη θερμοκρασία σε εισαγωγικά, επειδή 1) η Γη δεν έχει μία τρύπα να της πάρουμε την θερμοκρασία,  2) με εξαίρεση τις θεωρούμενες “αξιόπιστες” δορυφορικές μετρήσεις οι προηγούμενες είναι “εκτιμήσεις” κι ας βασίζονται σε αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και 3) η χοντρή μαύρη γραμμή αναγκαστικά είναι “μέσος όρος”, ή εκτίμηση “μέσου όρου”, δηλαδή, εκεί μεταξύ “4” και “2”, δηλαδή πριν 3.000 χρόνια ή το 1.000 π.Χ. φαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία έπεσε, δηλαδή ο πλανήτης “κρύωσε” (κάτι που ταιριάζει με ένα από τα πιθανά αίτια της κατάρρευσης του Μυκηναϊκού πολιτισμού) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ 1050 π.Χ. και 950 π.Χ. δεν είχε μέρες, ή εβδομάδες, ή μήνες με πολύ υψηλότερες, ή με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.  Θερμά παρακαλώ, θυμηθείτε αυτή την πιθανή πρόσκαιρη απόκλιση από τον “μέσο όρο” των 100 ετών περί το έτος 3.000 π.Χ. για χρήση παρακάτω.

Μία από της μεθόδους εκτίμησης της θερμοκρασίας των τελευταίων 12.000 χρόνων είναι από αναλύσεις πυρήνων πάγου (από εδώ, χωρίς τα δικά μου σχόλια, φυσικά).  Οι πυρήνες πάγου δείχνουν ότι η θερμοκρασία φαίνεται να έπεσε απότομα εκεί περί το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου. Δείχνει επίσης ότι σήμερα, μάλλον κάνει πιο κρύο από ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια.  Δείχνει ότι έκανε κρύο πριν το 1800, και ζέστανε μετά. Ο 16ος και 17ος αιώνας είναι γνωστοί στα “ο μίνι παγετός” (με γνωστούς πίνακες με παγωμένα ποτάμια και κανάλια στην ΒΔ Ευρώπη).  Το πιο χαριτωμένο είναι ότι μοιάζει να ανεβαίνει το ατμοσφαιρικό CO2 μερικές χιλιάδες χρόνια αφού ανέβηκε η ατμοσφαιρική θερμοκρασία.  Κάτι άλλο οδήγησε στην αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 (και νομίζω ότι δεν είναι παρά ο Νόμος του Henry, αν θυμάστε λίγη Χημεία).

Η μέθοδος ανάλυσης των πυρήνων πάγου πάει πίσω 400.000 χρόνια. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική:  Ο κόσμος είναι κρύος, με διαλείμματα λιγότερου κρύο. Τα διαλείμματα λέγονται “μεσοπαγετώδεις”. Το κρύο λέγεται “παγετώδεις”. Η περιοδικότητα μάλλον έχει σχέση με ρυθμικές αλλαγές στον συνδυασμό της τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο και περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της (αν και φαίνεται ότι και ο συντονισμός άλλων πλανητών επηρεάζει την κατάσταση).  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εάν ήταν να έχω άγχη για το Κλίμα θα φοβόμουν ότι όπου να ‘ναι, σε 100, 500, 1000 χρόνια θα έχουμε μπει πάλι σε κατάψυξη. Υπήρχαν άνθρωποι και ζωή πριν 12.000 χρόνια, αλλά ο “πολιτισμός” που ξέρουμε είναι η τωρινή μεσοπαγετώδης. Οι άνθρωποι ευδοκιμούν με ζέστη. Και εάν η ανάλυση είναι σωστή, η τωρινή μεσοπαγετώδης είναι λιγότερη ζεστή από την προηγούμενη. Σημειωτέον ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάλυση (αν και το τι γινόταν στην Ανταρκτική δεν σημαίνει ότι το ίδιο γινόταν και στην Νορβηγία, πριν 300.000 χρόνια…)

Αντίστοιχα γραφήματα, υπάρχουν για πολύ παλαιότερες περιόδους, δείχνουν ότι στο παρελθόν η Γη ήταν πάντα πιο ζεστή από ότι τώρα, αλλά δεν έχουν τόση σημασία… Οι αρχαιοπτέρυγες ζούσαν πριν 150.000.000 χρόνια και θυμάμαι έκανε ζέστη και είχε υγρασία, αλλά τι να ξέρω εγώ…

Πάντως, για να είμαστε τυπικοί, το ότι το Κλίμα αλλάζει έτσι ή αλλιώς στο παρελθόν δεν είναι απόδειξη ότι κάτι άλλο δεν συμβαίνει τώρα. Απλά μην τρελαινόμαστε.

Γιατί το άγχος? Το άγχος είναι ότι εδώ και καιρό, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ανεβαίνει το επίπεδο του ατμοσφαιρικού CO2. Και με την θεωρία ότι ανεβαίνει επειδή γίναμε πολλοί και καίμε κάρβουνο (και βενζίνη), εμείς φταίμε και το CO2 θα ζεστάνει περισσότερο, διαφορετικά από ότι στο παρελθόν, και καταστροφικά, την Γη και θα καταστραφούμε, θα λιώσουν οι πάγοι, θα ανέβει η θάλασσα, θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην παραθαλάσσια Γλυφάδα κλπ.

Δεν είναι καθόλου σαφές ότι το CO2 φτιάχνει θερμοκήπιο (ή αν υπάρχει θερμοκήπιο). Το CO2 θεωρείται αποδεκτό από τους πάντες, ότι συνεπάγεται κάποια αύξηση στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία, μέχρι κάποιο επίπεδο, αλλά όχι παραπάνω αφού υπάρχουν και μηχανισμοί όπου κάτι που θερμαίνεται, ψύχεται, το CO2, το ίδιο, ρίχνει την θερμοκρασία, και διάφορα που θα έπρεπε να παρατηρηθούν εάν το CO2 ή κάτι άλλο, θερμοκηπιακό, ανεβάζει την θερμοκρασία, δεν παρατηρούνται.  Το επιχείρημα ότι η Αφροδίτη ζεσταίνεται λόγω υπερβολικού CO2 και σχετικού θερμοκηπίου είναι μάλλον 100% μούφα. Η Αφροδίτη ζεσταίνεται μάλλον λόγω της εξαιρετικά υψηλής πυκνότητας και συνεπαγόμενης πίεσης στην ατμόσφαιρά της. Άσε που η “ατμόσφαιρα” της Αφροδίτης είναι μάλλον αδιαφανής για μηχανισμό θερμοκηπίου.

Αλλά πάμε πίσω στην θερμοκρασία. Μπορεί ο Σκάει και οι παπαγάλοι να σκούζουν κάθε φορά που κάνει ζέστη, μπορεί με τα τεκμηριωμένα El Nino να κάνει πότε πότε ζέστη, αλλά η εικόνα των δορυφόρων δεν δείχνει κάτι τρομακτικό.  Δείχνει σχετικές δροσιές μέχρι το 1997 (θυμηθείτε παρακαλώ ότι την δεκαετία του 1970 η μόδα ήταν ότι έρχονται παγετώνες και με αυτούς το τέλος του κόσμου, είχαμε και τα εμπάργκο και δεν έφτανε το πετρέλαιο…). Και μετά το 1997 φαίνεται να ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία με τρία ζεστά χρόνια λόγω El Nino. Μήπως το El Nino (ωκεάνια ταλάντωση) είναι σύμπτωμα ή απόδειξη θερμοκηπίου? Μήπως είναι …υποβρύχια ηφαίστεια?  Ποιός δεν βαριέται… Και επειδή σας παρακάλεσα να θυμηθείτε τα περί μέσων όρων στην θερμοκρασία της Γης όταν κοιτάμε διαγράμματα με 1,000 ή 12.000 χρόνια…  Η περίοδος 1979-2017 είναι  38 χρόνια. Πόσο χώρο πιάνει ο μέσος όρος 37 ετών σε ένα διάγραμμα 1.000 ή 12.000 ετών;  Τι θα βάλουμε στο τέλος, δεξιά,  του πρώτο γραφήματος? Κάποιον μέσο όρο ή την θερμοκρασία από κάποιο μεσημέρι του Ιουλίου στην Κυψέλη? Χαχαάαχαχα. Θερμοκήπιο θα λέει ο Γκάρντιαν ( και οι αιολικοί παπαγάλοι).

Και οι κλιματολόγοι που διαφημίζουν ότι θα κάνει ζέστη το 2100? Μήπως είναι οι ίδιοι που πριν 20 χρόνια διαφήμιζαν παρατεταμένους καύσωνες το 2017?  Πρέπει να ξεχωρίσουμε τους παπαγάλους (και κυνηγούς επιδοτήσεων) από την πραγματικότητα.

Τα περί “97% των επιστημόνων συμφωνούν” είναι τόσο μούφα που μόνο ένας παπαγάλος το λέει όταν είναι σίγουρος ότι δεν θα έχει αντίλογο.  Η καταστροφολογία βασίζεται σε μοντέλα. Τα μοντέλα είναι επιεικώς garbage in – garbage out σε χαωτικά συστήματα όπως το Κλίμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι καταστροφικό δεν πρόκειται να συμβεί, προσεχώς, αλλά μην ορκίζεστε τι θα είναι.  Μπορεί να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σας. Ή μάλλον εκτεταμένη φτώχεια εδώ και ποιος ξέρει τι, αλλού.

Η φτώχεια, η ύφεση, μειώνει τις εκπομπές CO2 (και όχι τα αιολικά).

Bρε μπας και μας ταλαιπωρούν για να σώσουν το Κλίμα? Βρε μπας και βάζουν αιολικά (με το αζημίωτο) για να μας φτωχαίνουν? Θα ήταν μια εξήγηση…

ΠΗΓΗ