Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Ζάεφ θα είναι κανονικός πρωθυπουργός και θα αρχίσει νε υλοποιεί τα «θεόσταλτο» έργο του, και αμέσως θα ξαναπιάσει δουλειά ο κ. Νίμιτς.
Ο κ. Αλί Αχμέτι, συμφώνησε το Σάββατο με τον «Τζες» για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της Νέας Κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και του Κράτος Δικαίου. «Μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πΓΔΜ θα ενταχθεί επειγόντως στο ΝΑΤΟ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Άλλες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα παραμείνουν οι καλές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων η εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας, μαζί με τη βελτίωση του ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων, όπως είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος για την Ενσωμάτωση στα Αλβανικά.
Το DUI, ανακοίνωσε επίσης ότι ο αμερικανικός παράγων έκρινε κατάλληλο το διοικητή της 112ης Ταξιαρχίας του ΟΥΤΣΕΚΑ Χατζμπί Λίκα και τέως δήμαρχος του Τέτοβο να είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το πολιτικό σύστημα και τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοτήτων. (Όμως ο μεταρρυθμιστής «οπλαρχηγός» κ. Λίκα είχε κατηγορηθεί ότι είχε «τσεπώσει» από το Δήμο περίπου 3 εκ. Ευρώ). Υπουργοί θα γίνουν ακόμα ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Μπιλέντ Σάλιου, ο Κρεσνίκ Μπεκτασί και η Σαντούλα Ντουράκου.
Οι Αλβανοί δεν πήραν τελικά το υπουργείο Εσωτερικών. Ο άνθρωπος του Ερντογάν, ο Μπιλάλ Κασάμι δεν μπήκε τελικά στη κυβέρνηση. Η «Μπέσα» ανακοίνωσε ότι ,«δεν βάζει στην άκρη τις απαιτήσεις της» και ότι «δεν κάνει βήμα από τις αρχές της». Χωρίς την «Μπέσα» η πλειοψηφία του Μπέιλι είναι μόλις 62 βουλευτές.
Η SDSM με μια σύντομη δήλωση ενημέρωσε το κοινό ότι «απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ορισμένα ζητήματα με την Μπέσα»,
αλλά πρόσθεσαν ότι , «οι πόρτες για συνεργασία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι ανοικτές». Πρόθυμος να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που ενδιαφέρουν τους Αλβανούς δήλωσε και ο κ. Κασάμι. Αφού έκλεισε το θέμα της Μπέσα, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα ο Ζάεφ και ο Αχμέτι και συμφώνησαν σε όλα.
Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα δοθεί σήμερα στη Δημοσιότητα και «επειγόντως θα συνεδριάσει το Κοινοβουλίου, για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση». Ο Ζάεφ επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο πρόεδρος της SDSM και ζήτησε υπομονή, αλλά υποσχέθηκε «παρόν και μέλλον για όλους». «Θα χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη να πολεμήσω τους διαχωρισμούς που έχουν αποδυναμώσει την κοινωνία μας», τόνισε.
Ο Γκρουέφσκι του απάντησε ότι «στο Συνέδριο SDSM, αναγνωρίσαμε άτομα που εμπλέκονται με τη διαφθορά και το έγκλημα με ψευδείς ειδήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις». Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, «κάθε φορά που η SDSM έρχεται στην εξουσία, υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά κανείς δεν θυμάται καμία μεταρρύθμιση της SDSM. Πάντα σχηματίζουν κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες. Λένε σε όλους ότι θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και ότι θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για όλους, και φεύγουν χωρίς να κάνουν τίποτα», είπε ο Γκρουέφσκι.