Τις ενέργειες στις οποίες προέβη από πριν την εκδήλωση της ακραίας κακοκαιρίας «Daniel» αλλά και έπειτα από αυτή, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, περιέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Από την 1η Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από το οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο, και ενώ ακόμα είχαμε ακραίες πυρκαγιές στη χώρα, απέστειλα ως υπουργός και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Παπαγεωργίου, σε όλους τους δήμους, τις Περιφέρειες και στους συναρμόδιους φορείς, επιστολές για επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων και κυρίως του καθαρισμού ποταμών, ρεμάτων και φραγμάτων από φερτά υλικά και σκουπίδια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο. Ακολούθησε δεύτερη επιστολή, τρίτη επιστολή: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι, εφόσον δεν κρίθηκε ικανοποιητική η ανταπόκριση του συνόλου των ΟΤΑ, και μετά και από αυτοψίες, προχώρησε με τη σύμφωνη γνώμη της προεδρίας της κυβέρνησης στην κήρυξη Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. «Κηρύξαμε την Περιφέρεια Αττικής και δήμους σε αυτό το καθεστώς, έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες τουλάχιστον ως προς το βασικό: Τον καθαρισμό των ποταμών και των ρεμάτων. Σας διαβεβαιώ ότι με βάση αυτόν τον νόμο, η Πολιτική Προστασία δεν έχει καμία αρμοδιότητα ως προς τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων. Παρ’ όλα αυτά, υπερβήκαμε τις αρμοδιότητές μας, γιατί εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η γραφειοκρατία μπορεί και πρέπει να εμποδίζει τον οποιονδήποτε υπουργό ή δημόσιο λειτουργό, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το υπέρτατο αγαθό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε ακόμη ο Β. Κικίλιας.
«Άρα, λοιπόν, θα περίμενα ότι θα έρθετε εδώ και θα πείτε “να, επιτέλους, για μια διαδικασία η οποία πολλές φορές είναι ατέρμονη και παίρνει πάρα πολλά χρόνια για τα μεγάλα έργα στη χώρα, βρέθηκαν κάποιοι οι οποίοι κυνήγησαν τη διαδικασία, ακόμα και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να κινητοποιήσουν δημάρχους και περιφερειάρχες”. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά και κάποιοι άλλοι έχουν καθυστερήσει. Και υπάρχουν και μεγάλα δημόσια έργα για τα οποία αναμένουμε τις εγκρίσεις της δικαστικής εξουσίας, καθότι είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως γνωρίζετε» είπε ο κ. Κικίλιας.
Αναφορικά με τις διαδικασίες δημοπράτησης των αντιπλημμυρικών έργων, ο υπουργός απάντησε στον κ. Χρηστίδη: «Ποιος σας είπε ότι αν οι διαδικασίες είναι συντετμημένες σε χρόνο δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν μελέτες; Ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι υποχρεωτικό να είναι εγκεκριμένες; Και σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνετε ότι για να καθαριστούν τα ρέματα και ο Κηφισός από φερτά υλικά και σκουπίδια δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη μελέτη. Είναι το προφανές, είναι το αυταπόδεικτο και η κοινή λογική» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική κρίση απαιτεί ανασχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων.