Ο παντελώς αδιάφορος, πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ευτυχώς άλλαξε πόστο. Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου, ασχολείται με τα «μεγάλα ζητήματα» και αγνοεί παντελώς την ελληνική πραγματικότητα.
Ο πολυπράγμων, πολυδιαφημισμένος, «τεχνοκράτης» αναπληρωτής Υπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, όχι μόνο δεν αξιοποιεί τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια αλλά με τη συστηματική του αναβλητικότητα, καταδικάζει χιλιάδες επιχειρήσεις στην οικονομική καταστροφή αφού τους αποστερεί από πολύτιμη αυτή την εποχή ρευστότητα.
Κανένα από τα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ δεν έχει «ωριμάσει» και δεν έχει μπει στην φάση της εκταμίευσης χρημάτων. Νέες εντάξεις έργων δεν γίνονται.
Εγκρίσεις χρηματοδότησης έργων δεν υπάρχουν. Όλα «ταξινομούνται»…
- Προγράμματα όπως το ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»), το πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση παραμένει μετέωρο, μεγάλα έργα Πληροφορικής δεν εγκρίνονται.
- Ακόμη και εκείνο το μεγάλο Πρόγραμμα Αναδιοργάνωσης Δήμων και Περιφερειών για το οποίο έχουν εγκριθεί και προϋπολογισθεί 20 εκατ. Ευρώ παραμένει μετέωρο εξαιτίας της σύγκρουσης του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.
Μοναδική επιτυχία του αναπληρωτή Υπουργού ΕΣΠΑ είναι τα περιβόητα έργα phasing, δηλαδή προγράμματα του προηγούμενου κύκλου που μεταφέρθηκαν στο τρέχον πρόγραμμα και δημιουργούν την ψευδαίσθηση της μεγάλης απορρόφησης πόρων.
Η «μεγάλη απορροφητικότητα» του 2016 για την οποία πανηγυρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας αφορά την εκταμίευση πόρων που αφορούν τις «ουρές» του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 το οποίο προφανώς έχει καθυστερήσει αλλά σε κάθε περίπτωση ολοκληρώθηκε.
Τα υπόλοιπα έργα της νέας περιόδου 2014-2020 έχουν παγώσει.
Εκταμιεύσεις δεν γίνονται, οι επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη και οι εγγυητικές επιστολές των τραπεζών επιμηκύνονται με υψηλό κόστος.
- Το πρόγραμμα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) που προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ακόμη «αξιολογείται».
- Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στα πλαίσια του πολυδιαφημισμένου Αναπτυξιακού Νόμου ακόμη βρίσκονται στη φάση της «ταξινόμησης».
Το Υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει Πληροφοριακό Σύστημα για την αξιολόγηση των προτάσεων γιατί αντί να το αναθέσει σε εξειδικευμένους συμβούλους με αυστηρές οικονομικές ρήτρες για την έγκαιρη υλοποίησή του, το ανέθεσε στην περιβόητη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) η οποία φυσικά «εποπτεύεται» από τον αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση και φυσικά δεν ελέγχεται για την ταχύτητά της.
- Σκοπός κάθε προκήρυξης έργου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, είναι να γίνουν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για την επεξεργασία των προτάσεων και όχι για την υλοποίησή τους από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Πρόσφατα, ο αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης προχώρησε σε πρόσληψη άλλων 10 υπαλλήλων στην ΕΛΑΝΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία) που λειτουργεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) αλλά ουδόλως επείγεται για την ολοκλήρωση των έργων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί.
Όλες οι προτάσεις καταλήγουν σε Συμβάσεις Πρόσληψης υπαλλήλων σε ημικρατικούς φορείς αλλά τα λεφτά του ΕΣΠΑ δεν εκταμιεύονται προς όφελος των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αιτήσεις, προτάσεις και προγράμματα.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμηθούμε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα, ότι έχει μείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία.
- Χρήματα που ισοδυναμούν με ένα ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) σε σημερινές τιμές έχει εισπράξει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων από την επίσημη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα έως σήμερα.
Οι καθαροί κοινοτικοί πόροι ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ και, εάν σε αυτά προστεθούν και οι πόροι που έχουν συμφωνηθεί να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις έως το 2020, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η συνεισφορά της Ε.Ε. προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, υπολογισμένο με βάση τρέχουσες τιμές, κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των πιο ωφελημένων χωρών στην ιστορία της Ε.Ε. και αποτελεί το καθαρό ποσό που εισέρρευσε στη χώρα και όχι αυτό που είχε εγκριθεί στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμματικών περιόδων και το οποίο προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ….
Χρήστος Κώνστα
Πηγή: http://www.toxrima.gr/