Στο πρόβλημα της ακρίβειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του τονίζοντας πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης όπως στους λογαριασμούς του ρεύματος και άλλες. «Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν. Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος. Οι μισθοί αυξάνονται. Έχουμε περιθώρια στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και οι πολυεθνικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αριστερά που είναι κατά των μονοπωλίων γιατί στηρίζει τα μονοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί η φωνή μας ακούγεται», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Action24 και αναφερόμενος στην ακρίβεια σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις πολυεθνικές οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο και έκρινε ότι έπρεπε να κάνει αυτή την παρέμβαση. «Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση. Θα τίναζε τη μπάνκα στον αέρα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει στα 45 δις. Η αντιπολίτευση δεν άλλαξε καθόλου», συμπλήρωσε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξικότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ. Είπε ότι έχει δημοσιονομικό κόστος και πρέπει όποιος το προτείνει να πει ποιες δαπάνες θα κόψουμε ή ποιους φόρους θα βάλουμε. «Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για την golden visa. Μελετάμε την αγορά του airbnb. Έχουμε ήδη βάλει περιορισμούς και υποχρεώσεις σε αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως μπίζνα. Θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», σημείωσε λέγοντας πως είναι σύνθετο ζήτημα ενώ είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετους πόρους για να επεκτείνει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024, υπογράμμισε. «Όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «στη ΔΕΘ θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα».

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων στήριξης των ευάλωτων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έκτακτα επιδόματα τα οποία πλέον γίνονται πιο δύσκολα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη μείωση της ανεργίας με τη σημείωση ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι. «Θα επιμείνουμε γιατί θελουμε περισσότερη απασχόληση και περισσότερες ευκαιρίες ειδικά σε αυτούς που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι», συνέχισε.

Για τις τρίτεκνες οικογένειες ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετάει συνολικά τις παρεμβάσεις της για το δημογραφικό. Μίλησε για όσα έχουν γίνει ήδη σε αυτή την κατεύθυνση όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση του αφορολόγητου για παιδιά και άλλες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία», ερωτηθείς για το επίδομα ανεργίας. «Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει», είπε ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό είπε πως πρόκειται για άλλα 2 δις πρόσθετα το χρόνο και κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει κάποια δις.

«Με νόμο τα προγράμματα των κομμάτων πρέπει να κατατίθενται και να κοστολογούνται. Εδώ η αντιπολίτευση δεν αρνείται οτι το πρόγραμμα της στοιχίζει. Λέει ότι λεφτά υπάρχουν. Το θυμάμαι το «λεφτά υπάρχουν» πολύ καλά το 2009. Τώρα όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή», τόνισε.

Για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο είπε πως προφανώς και θα γίνουν και πως ο,τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της αφορά αμιγώς την πατρίδα μας. «Για το Θεό δηλαδή. Είναι θαλάσσια πάρκα εντός των χωρικών μας υδάτων. Πολλή συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό. Ανούσια. Δεν αφορά την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να κάνει και δικά της εντός των χωρικών της υδάτων δεν μου πέφτει λόγος», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο – το είπα και στον Πρόεδρο Ερντογαν – είναι καθορισμένα από τη συνθήκη της Λωζανης», πρόσθεσε.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά έχουμε βρει κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης. «Υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στην απευθείας επικοινωνία και σαφής προσδιορισμός των κόκκινων γραμμών. Πήγα στην Άγκυρα και μίλησα ανοικτά για τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας. Να μιλήσουμε και για τα θετικά που δεν έχουμε παραβιάσεις και έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα πάρουμε αλλά τέσσερα Rafale από τη Γαλλία είπε ότι είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», σημείωσε ενώ είπε πως είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες αλλα μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για την αντιπυραυλική προστασία της Ευρώπης από κοινό ταμείο.

Για την Αλβανία δήλωσε πως είναι σύνθετη η θέση μας και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Φρέντι Μπελέρη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είμαστε γείτονες αλλά από εκεί και πέρα πρέπει η Αλβανία, όπως και η Βόρεια Μακεδονία, να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ότι η ίδια προσδιορίζει πως εγείρονται τέτοια ζητήματα. «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία των Πρεσπών παρότι δεν τη στηρίξαμε, είπαμε ότι θα τη σεβαστούμε. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και περιμένω από το νέο πρωθυπουργό ρητή δήλωση ότι θα την ονοματίζει «Βόρεια Μακεδονία» και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους», ανέφερε.

Για τις ευρωεκλογές και την άνοδο κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι απειλή και έχει σημασία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχει κρίσιμος πυρήνας ευρωπαικών δυνάμεων. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σημείο. Εμείς μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και θέλω η ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αλλά το να γράψουμε ακόμα μια εκλογική νίκη είναι σημαντικό και για τους πολίτες που στηρίζουν τη ΝΔ», συνέχισε.

Είπε ότι τον ανησυχεί η αποχή σε κάθε εκλογή και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστολική ψήφο. «Θελουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα που θα μας δώσει μεγαλύτερη ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Το 41% είναι οι πολίτες που μας ψήφισαν. Επειδή η αλαζονεία είναι σχετική έννοια θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση την οποία πήραμε. Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση την επιλογή των πολιτών. Όσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ τόσο πιο ισχυρή πρόσθετη εντολή θα έχουμε», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι» και για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του». «Η τετραετία είναι τετραετία γιατί όλοι κρινόμαστε σε βάθος. Αν πάρετε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δείτε τι λέγαμε. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», επισήμανε.

«Πάντα είναι παρών με τον τρόπο του. Τον τιμούμε και τον θυμόμαστε με αγάπη. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι στην κρίση του λαού», ανέφερε για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτακη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

Για τον τελικό απόψε δήλωσε πολύ αισιόδοξος: «Μου θυμίζει το 2004. Ένα ματς είναι. Οι ποδοσφαιριστές να το απολαύσουν. Θα το δω στο σπίτι με καλό μπάρμπεκιου και καλούς φίλους».