Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2025, πονοκέφαλος για τον Κ. Μητσοτάκη μετά τα «βέτο» Καραμανλή, Σαμαρά και γαλάζιων βουλευτών.
Κινητικότητα, όχι συνηθισμένη, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με γαλάζιους βουλευτές να συναντώνται μεταξύ τους, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους από Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκεται η νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η διαδικασία για την οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025.
Πολλοί γαλάζιοι -ενδεχομένως είκοσι ή και περισσότεροι- διαμηνύουν ήδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου Κατ. Σακελλαροπούλου και ζητούν να προταθεί πρόσωπο που προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης, προκειμένου, όπως λένε, να σηματοδοτηθεί η προσπάθεια επανένωσης των δυνάμεων της ΝΔ.
Είναι βέβαια προφανές ότι ο στόχος των συγκεκριμένων βουλευτών είναι διπλός, αφού εκτός από αυτή καθαυτή τη γαλάζια υποψηφιότητα, η αλλαγή φρουράς στην Προεδρία της Δημοκρατίας τους προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να πιέσουν το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέχρι ώρας, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Παρ ότι προ καιρού είχε εκφραστεί με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την κ. Σακελλαροπούλου, σχεδόν προεξοφλείται ότι με δεδομένο το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν θα προταθεί η ανανέωση της θητείας της.
Αυτό, ωστόσο, όπως εκτιμούν συνομιλητές του, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υποχωρήσει στις πιέσεις των βουλευτών του. Αντιθέτως, θα επιλέξει το πρόσωπο που ο ίδιος θα αποφασίσει και θα το πάει μέχρι τέλους. Ακόμα κι αν χρειαστεί να προσφύγει πρόωρα στη λαϊκή εντολή. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται.
Προσώρας, πάντως, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι τεταμένο με βουλευτές να διαμηνύουν από τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτή τη φορά, η όποια πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας, θα πρέπει να εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Το είπε χθες, χωρίς περιστροφές, ο πρώην υπουργός Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει αρκετός αριθμός συναδέλφων στη Νέα Δημοκρατία που έχουν καταλήξει σε κάποια απόφαση για την ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελαροπουλου. «Αυτή τη φορά η κοινοβουλευτική ομάδα θα έχει λόγο για την πρόταση σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αφορά ανανέωση θητείας, είτε άλλο πρόσωπο.
Το υπονόησε, όμως, σαφέστατα και ο επίσης πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι «το “μένουμε σπίτι” για τους βουλευτές τελείωσε από την μέρα που βγήκε το εμβόλιο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Αυτό που εννοούσε ο κ. Στυλιανίδης είναι ότι οι βουλευτές πρέπει να επανέλθουν στο συνταγματικό τους ρόλο, δηλαδή να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της πολιτικής, να συζητούν με την ηγεσία του κόμματος τα προβλήματα, να παίρνουν μέρος στην τελική διαμόρφωση των νομοσχεδίων και όχι απλά να ψηφίσουν αδιαμαρτύρητα έτοιμα κείμενα νομοσχέδιων που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε πει και από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γ. Βλάχος, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως μουγκά πρόσωπα οι βουλευτές και η πολιτική της κυβέρνησης να διαμορφώνεται από τεχνοκράτες και να τους σερβίρεται χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται και ότι από εδώ και πέραν δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι ούτε για τη στάση τους, ούτε για την ψήφο τους.
Τα παραπάνω προσυπογράφουν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι συνηγορούν στο ότι η περίοδος που παρέμεναν σιωπηλοί, χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα να παρέμβουν, να επηρεάσουν αποφάσεις, ή έστω να ερωτηθούν με κάποιο τρόπο, ακόμα και για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος που αφορούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, έχει παρέλθει οριστικά.