Ποικίλες αντιδράσεις για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Παρίσι για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Black out στον γαλλικό σιδηρόδρομο από τα πολλαπλά σαμποτάζ.
Ποικίλες αντιδράσεις σε διαφορετικά μέτωπα έχει προκαλέσει στη Γαλλία η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, με τα βλέμματα όλων των φίλων του αθλητισμού και όχι μόνο να είναι στραμμένα στο Παρίσι.
Ωστόσο, το «κακό» δεν άργησε να γίνει στην πόλη του φωτός, αφού λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων πραγματοποιήθηκαν καλά προετοιμασμένα σαμποτάζ σε δομές και εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας σιδηροδρόμων SNCF, δημιουργώντας χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα πάνω από 800.000 επιβάτες να μείνουν ξεκρέμαστοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Πέρα όμως από τα σαμποτάζ στον γαλλικό σιδηρόδρομο, πρώτιστο μέλημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, με φόντο τα εκατομμύρια των θεατών που θα συρρεύσουν στα γήπεδα της γαλλικής πρωτεύουσας – και όχι μόνο. Ο Γκάμπριελ Ατάλ θέλει να στείλει μήνυμα ότι μπορεί να διαχειριστεί άρτια μιας τέτοιας εμβέλειας γεγονός και, όπως υποσχέθηκε, θα υπάρξει μια άνευ προηγουμένου -όπως χαρακτηρίζεται από δημοσίευμα του BBC- επιχείρηση ασφαλείας για τη φύλαξη των Αγώνων. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί περιλαμβάνουν πρωτοφανείς περιορισμούς μετακίνησης και πρόσβασης, καθώς εκτός από τους σχεδόν 50.000 αστυνομικούς και στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί και 44.000 μεταλλικοί φράχτες, οι οποίοι έχουν στηθεί εμποδίζοντας την πρόσβαση από το Λούβρο μέχρι το Ιλ Σεν Λουί και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσφορία.
Το κέντρο της πόλης του φωτός είναι απλησίαστο και μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι μπορούν με την επίδειξη μιας ειδικής κάρτας να βρεθούν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί και περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Αϊφελ. Πάνω από 200.000 αιτήματα έχουν κατατεθεί για την παροχή της ειδικής κάρτας. Εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματίες και εστιάτορες βρίσκονται σε απόγνωση για την έλλειψη τζίρου από τα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Απελπιστική είναι η κατάσταση και για τα… ακατοίκητα ακίνητα και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι ασθενείς δυσκολεύονται αρκετές φορές να φτάσουν στα πλησιέστερα νοσοκομεία της περιοχής. Ο φόβος για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα έχει σημάνει γενικευμένο συναγερμό στις γαλλικές Αρχές μετά και το ύποπτο περιστατικό με τον 40χρονο Ρώσο σεφ, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ανακοίνωσε και το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι.
Τα αποδεικτικά στοιχεία στην οικία του στάθηκαν ικανά για τη σύλληψή του. Αυτό το ιδιότυπο, πάντως, ολυμπιακό lockdown που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι σαμποτάρεται εκ των έσω, μετά τα βίαια περιστατικά στην καρδιά του Παρισιού, με μια Αυστραλή τουρίστρια να καταγγέλλει τον βιασμό της από πέντε άνδρες και τουλάχιστον δύο περιστατικά επίθεσης με μαχαίρι. Τα γεγονότα προβληματίζουν ήδη για την αναποτελεσματικότητα του γαλλικού κράτους κι ενώ έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις αστυνομικών και στρατιωτικών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, η υγειονομική καταλληλότητα του ποταμού Σηκουάνα συνεχίζει να απασχολεί τη γαλλική κυβέρνηση. Τρία διαφορετικά σχέδια έχουν αναπτυχθεί για την ομαλή διεξαγωγή των αγωνισμάτων που αφορούν τον εμβληματικό ποταμό. Παρά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ποιότητας του νερού και τη βουτιά που είχε κάνει η υπηρεσιακή Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά για να πείσει για την καταλληλόλητα των υδάτων, μια πιθανή έντονη βροχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου ένα μείγμα βροχής και λυμάτων που θα μολύνει τα νερά του ποταμού.
Τα πολυδάπανα έργα συγκράτησης εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, όμως υπάρχει και σχέδιο ολιγοήμερης αναβολής των αθλημάτων, ακόμη και η μεταφορά τους στο στάδιο Vaires-sur-Marne. Τον ποταμό Σηκουάνα αναμένεται να έχουν ως βάση τους και τα γαλλικά ιπτάμενα ταξί, τα οποία, παρά το θέαμα που δημιουργούν, έχουν πυροδοτήσει καταιγισμό αντιδράσεων στη γαλλική κοινότητα. Το πείραμα, όπως χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, που άναψε το πράσινο φως για τη λειτουργία τους, επικρίνεται σφοδρά από πολλούς δημοτικούς συμβούλους του Παρισιού, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταγγέλλουν ένα «παράλογο σχέδιο» και μια «οικολογική εκτροπή». Πριν από λίγους μήνες η περιβαλλοντική Αρχή είχε κρίνει «μη πλήρη» τη μελέτη για τις επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ηχητικής επιβάρυνσης, την κατανάλωση ενέργειας ή τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ολυμπιακοί κύκλοι έξω από το Λούβρο
Το φθηνότερο κόστος διοργάνωσης από τους μακρινούς Αγώνες του Σίδνεϊ
Σύμφωνα με έκθεση του WalletHub και στοιχεία των Ολυμπιακών Αγώνων, το εκτιμώμενο κόστος για τη φετινή διοργάνωση φαίνεται πως αγγίζει τα 8,2 δισ. δολάρια, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο μέχρι και στα 10 δισ. δολάρια. Ακόμη κι έτσι, όμως, το ποσό που δαπανήθηκε είναι κατά πολύ χαμηλότερο από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2000 στο Σίδνεϊ. Ενδεικτικά το 2008 στο Πεκίνο ξοδεύτηκαν 52,7 δισ. δολάρια και το 2004 στην Αθήνα 18,7 δισ. δολάρια. Με δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «France Inter», o Πιερ Μοσκοβισί, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατεβάζει ακόμη περισσότερο τον αριθμό και επισημαίνει ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 3 έως 5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στο χρέος της χώρας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα το ελέγξει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί οι Αγώνες θα κοστίσουν μεταξύ 3-4-5 δισεκατομμύρια, θα δούμε, αλλά αυτό δεν θα έχει απολύτως τεράστιο αντίκτυπο στο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι καιροί είναι χαλεποί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών.