Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με ένα ελκυστικό επιτόκιο δανεισμού όλα δείχνουν ότι απλώς θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, εάν θεωρηθεί ολοκληρωμένη η δεύτερη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να δοθούν ανταλλάγματα ως προς το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε απλώς επανάληψη της τελικής πρότασης των δανειστών στο Eurogroup της 22 Μαΐου

Το ότι θα κλείσει η συμφωνία αύριο θεωρείται σίγουρο. Ούτε οι Γερμανοί θέλουν «παιχνίδια» με την ελληνική οικονομία και όχι μόνο λόγω εκλογών όπως πολλοί πιστεύουν. Αυτή τη στιγμή μια έξοδος από την ευρωζώνη της Ελλάδας μπορεί να μην φέρνει μεγάλη οικονομική ζημιά στην ΕΕ αλλά θα φέρει μεγάλη ψυχολογική αλλαγή και στροφή των αγορών προς την Ιταλία την οποία θα την κτυπήσουν ανελέητα μέχρι να… πέσει.

Βέβαια ο Α.Τσίπρας απειλεί με προσφυγή στη Σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 22 του μήνα αλλά όλοι γνωρίζουν ότι και αυτό για το «θεαθήναι» θα γίνει. Αποκλείεται η Α.Μέρκελ να «αδειάσει» τον Β.Σόιμπλε εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αυτό θα το έκανε εάν επρόκειτο να χάσει τις εκλογές από τον Μ.Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατικών του SPD, όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει δημοσκοπικά.

Έτσι αυτό που χρειάζονται και οι δύο πλευρές είναι ένας «μισητός» παράγοντας που να είναι υπεύθυνος για την νέα κάκιστη συμφωνία.

Ποιος καλύτερος για αυτό από τον ίδιο τον Β.Σόιμπλε

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Bloomberg στο Βερολίνο για την πορεία των οικονομιών των G20, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Έλληνα ομόλογο του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «ένας σκληρός διαπραγματευτής» αλλά εν συνεχεία πέταξε την «βόμβα» του: «Είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας. δεν τον εμπιστεύεται αρκετά»

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Σόιμπλε είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ.Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο με την σειρά του ο πρωθυπυοργός Α.Τσίπρας για άλλη μια φορά δήλωσε ευχαριστημένος από τις επιλογές και τους χειρισμούς για την διαπραγμάτευση με τους δανειστες

«Κάναμε άριστα, που ανοίξαμε το θέμα του χρέους, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι. Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στην υπόθεση αυτή.

Ανέλυσε επίσης για ποιους λόγους το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο:

1) Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους

2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών

3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας

4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί

«Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» τόνισε και χαρακτήρισε κλειδί για τη λύση «την αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης»

 

ΠΗΓΗ