Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους Storm Shadow και περιμένει τη Δύση, η οποία παραμένει διστακτική για την άδεια χρήσης τους.
Ένας πύραυλος κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύτηκε από τα ουκρανικά σύνορα προς το αεροδρόμιο Khalino έξω από τη ρωσική πόλη Κουρσκ θα κάλυπτε την απόσταση των 100 χιλιομέτρων σε έξι λεπτά. Δηλαδή, πολύ πιο γρήγορα από τα περισσότερα drones που διαθέτει η Ουκρανία.
“Είναι η ταχύτητα των πυραύλων Storm Shadow που τους κάνει τόσο χρήσιμους, τα drones μας είναι πολύ πιο αργά”, είπε ο Ρόμαν Κοστένκο, ένας παρασημοφορημένος Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής που προεδρεύει της επιτροπής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου.
“Εάν ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί, θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε γρήγορα το πεδίο. Μία από τις μεγάλες χρήσεις του Storm Shadow είναι ως προληπτικό όπλο”.
Γι’ αυτό και αποτελούν διακαή πόθο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει παρακαλέσει εδώ και καιρό τους συμμάχους του να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, όπως οι βρετανικοί Storm Shadows -το γαλλικό αντίστοιχο πυραυλικό σύστημα Scalps ή το αμερικανικό Atacms- για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητα της αεροπορίας της.
Το Κίεβο θέλει να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλης εμβέλειας για να καταστρέψει τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις και τους στόλους βομβαρδιστικών που πραγματοποιούν επιθέσεις στο έδαφός του, καθώς και ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.
Η αποστολή από το Ιράν πάνω από 200 βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360 στη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι FT, αύξησε την ανάγκη συζητήσεων για τη χρήση δυτικών όπλων ώστε να χτυπήσει στόχους της Ρωσίας.
«Ο Πούτιν δεν χρειάστηκε να ζητήσει οποιαδήποτε άδεια για να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους ή τα [ιρανικά] μη επανδρωμένα αεροσκάφη» είπε ο Ζελένσκι την Παρασκευή.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Δύση;
Το θέμα, ωστόσο, στην άδεια που ζητά η Ουκρανία έχει να κάνει με τον ρόλο που θέλει να έχει η Δύση στη νέα αυτή φάση του πολέμου.
Ένα πρόβλημα, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, είναι ότι η Ρωσία, εδώ και τρεις μήνες, μεταφέρει τα αεροπορικά της βαθύτερα στη χώρα, πέρα από την εμβέλεια των 250 χιλιομέτρων των Storm Shadows.
Η επιπλέον απόσταση που πρέπει τώρα να διανύσουν οι Ρώσοι πιλότοι έχει μεν δυσχεράνει τη ρωσική αεροπορία, αλλά η κίνηση αυτή μείωσε επίσης την αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα αποθέματα των Storm Shadows είναι χαμηλά, επομένως ακόμη και με άδεια για διασυνοριακά χτυπήματα το Κίεβο δεν θα μπορούσε να τα αναπτύξει εναντίον πολλών ρωσικών στόχων. «Οι πύραυλοι δεν αποτελούν στρατηγική πανάκεια για τη στρατηγική στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας», δήλωσε ένας άλλος δυτικός αξιωματούχος.
Τέλος, ένα τρίτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν ο Μπάιντεν εγκρίνει εν τέλει τη χρήση βρετανικών και γαλλικών πυραύλων, είναι απίθανο να δώσει το πράσινο φως για τους Atacms, φοβούμενος ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με κλιμάκωση.
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και του προέδρου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Ζελένσκι. Τουλάχιστον προσώρας…
Όταν ο Στράμερ ρωτήθηκε αν έπεισε τον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, εκείνος απάντησε ότι είχαν “μια μακρά και παραγωγική συζήτηση”.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του είπε ότι εξέφρασαν “βαθιά ανησυχία για την παροχή φονικών όπλων στη Ρωσία από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα”.
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά κράτη να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιπροσωπεύει την «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν σκέφτομαι ιδιαίτερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία είχε «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Βρετανία για «αυτοάμυνα», η οποία «δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας», μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου τον περασμένο μήνα. Αυτό, όμως, δεν περιλαμβάνει τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow.
Σε ξεχωριστή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στα όρια που έχει θέσει στη χρήση όπλων κατασκευής ΗΠΑ από την Ουκρανία για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.