Ο Γερουλάνος αποτελεί από τις -όχι πια και πολλές- περιπτώσεις πολιτικών που ψηφίζονται ως οι πιο ικανοί και όχι ως οι πιο αριβίστες ή αδίστακτοι
Οποιοσδήποτε άλλος ήταν το βράδυ της Κυριακής στη θέση του Παύλου Γερουλάνου δεν θα μεταβόλιζε σιωπηλά μια ήττα με ισχνή διαφορά μιας χούφτας ψήφων. Θα έβρισκε εύκολα πατήματα και παραθυράκια, ενδεχομένως και βάσιμα, ώστε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα που κρίθηκε στο νήμα. Το λιγότερο που θα έκανε θα ήταν, εύλογα, να ζητήσει μια απλή επανακαταμέτρηση.
Όμως, αυτό ακριβώς είναι και το όπλο του Γερουλάνου, που του απέφερε τέτοια ποσοστά, απρόσμενα βάσει δημοσκοπήσεων. Είναι από τις -όχι πια και πολλές- περιπτώσεις πολιτικών που ψηφίζονται ως οι πιο ικανοί, όχι ως οι πιο αριβίστες ή και ως οι πιο αδίστακτοι.
Κάποιος μπορεί να του καταλογίσει ότι δεν θέλει να τσαλακωθεί, γι’ αυτό και απέφυγε μια μάχη καταμέτρησης ψήφων, που πάντως μάλλον θα έχανε. Κρίνοντας από την πορεία του, το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι δεν επιθυμεί να κυλιστεί και ο ίδιος στο τερέν της λάσπης, όπως απαιτεί πάγια το ίδιο το πολιτικό σκηνικό να πράξουν όσοι έχουν τη φιλοδοξία ηγεσίας.
Ο Γερουλάνος αποδέχθηκε το πικρό αποτέλεσμα με ρεαλισμό, σοβαρότητα και ταπεινότητα, όπως θα περίμενε κανείς από το προφίλ που έχει χτίσει. Κρίνοντας από την κάλπη, αυτό το στοιχείο συγκρότησης και μετριοπάθειας ήταν τελικά που άρεσε στον κόσμο και τον απογείωσε σε διεκδικητή της δεύτερης θέσης, αν και τα γκάλοπ τον «έριχναν» τέταρτο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η συνολική παρουσία του στο ντιμπέιτ έδειξε, όπως είχαμε αναλύσει από την επομένη κιόλας, ότι είναι ο μοναδικός εκ των υποψηφίων με πρωθυπουργίσιμο προφίλ. Η τάση που δημιουργήθηκε υπέρ του στη συνέχεια και η προχθεσινή ψήφος στο πρόσωπό του επιβεβαίωσαν ότι έτσι ήταν πράγματι.
Η υποψηφιότητα-σφήνα της Διαμαντοπούλου είχε ως βασικό στόχο να κόψει τη φόρα κυρίως του Γερουλάνου, ενδεχομένως και του Δούκα, προς έμμεσο ή άμεσο όφελος του Ανδρουλάκη. Όποιος κι αν είναι όμως ο νικητής της προσεχούς Κυριακής, η μοίρα του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα αλλάξει.
Παρά τις ευνοϊκές συγκυρίες για τη Χαριλάου Τρικούπη, με την πτώση της Ν.Δ. και τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης έχει ήδη «ζυγιστεί» και δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά πραγματικού ηγέτη. Κάτι που μοιάζει οριστικό.
Ο Δούκας, στη βιασύνη του για παραπάνω αξιώματα εδώ και τώρα, χάνει πλέον ακόμα και την ψήφο των Αθηναίων, όπως έδειξε η τρίτη θέση του στις ειδικές μετρήσεις των εσωκομματικών εκλογών. Ο αντίπαλος του Ανδρουλάκη βρέθηκε στον κορυφαίο δήμο της χώρας βάσει ειδικών συνθηκών και μιας απίθανης ανατροπής, αλλά έκτοτε δεν έχει αυξήσει το απόθεμα εμπιστοσύνης ούτε καν των δημοτών της πρωτεύουσας προς το πρόσωπό του.
Το αντίθετο, όπως φάνηκε και στην προχθεσινή κάλπη. Το πρόσωπο που ξαφνικά συσπείρωσε την προσδοκία, έστω την τελευταία στιγμή και μετά το ντιμπέιτ, για κάτι διαφορετικό με προοπτική διακυβέρνησης ήταν ο Γερουλάνος. Μια ενδεχόμενη νίκη του θα ήταν η ευκαιρία όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Αλλά το πολιτικό κεφάλαιο Γερουλάνου συσσωρεύει την υψηλότερη δυναμική που είχε ποτέ, ακόμα κι απ’ όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν πολιτικό με ήθος, παιδεία και κουλτούρα. «Ο Παύλος Γερουλάνος είναι πάντα εντός αξιών», λένε. Στο ντιμπέιτ έπεισε ότι διαθέτει όλο το πολιτικό «πακέτο». Ήταν πιο λαμπερός στο γυαλί από τον Ανδρουλάκη, περισσότερο συγκροτημένος στις προγραμματικές του προτάσεις από τον Δούκα, πιο σύγχρονος ως κεντρώος και πιο κοντά στο πνεύμα της εποχής από τον Κατρίνη, πιο σταθεροποιημένος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ από τη Διαμαντοπούλου και πιο έμπειρος και κατασταλαγμένος ιδεολογικά από τη Γιαννακοπούλου, γράφαμε
την επομένη.
Τα κέρδη για τον πρώην υπουργό είναι απολύτως μετρήσιμα. Στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2021 υπήρχαν και τότε έξι υποψηφιότητες. Είχαν ψηφίσει στον α’ γύρο 270.000 άνθρωποι και ο Γερουλάνος είχε λάβει μόνο 8.027 ψήφους, ένα χαμηλότατο ποσοστό 2,99%. Ήταν πάνω μόνο από τον έκτο Χάρη Καστανίδη.
Προχθές ο Γερουλάνος πήρε 63.632 ψήφους, με ποσοστό 21,1%. Ο δεύτερος Χάρης Δούκας έλαβε 64.490 (21,4%). Η εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά του Γερουλάνου μεταξύ των δύο εσωκομματικών αναμετρήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι της τάξης του 692%! «Έκρηξη» που σπάνια εντοπίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Αντίθετα, αν και την Κυριακή προσήλθαν στην κάλπη περίπου 30.000 περισσότεροι ψηφοφόροι από το 2021, ο Ανδρουλάκης έλαβε 10.000 λιγότερες ψήφους. Το 2021 ήταν 99.000 στον α’ γύρο (37%) και προχθές 89.288 (29,6%). Αν και δεν έχει προβληθεί πολύ αυτή η παράμετρος, για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τούτη η απώλεια είναι μια ευθεία αμφισβήτηση από τους ίδιους τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν πριν από μία τριετία.
Οι προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζονται αρκετά, σε αντίθεση με αυτές για τον Παύλο Γερουλάνο, που καλείται πλέον να διαχειριστεί αυτή την επιτυχία του, οικοδομώντας την καριέρα του πάνω σε ένα άλλο πλάνο, ενδεχομένως και πρωταθλητισμού. Είναι αυτό το ποσοστό που, σε συνδυασμό με όσα ηγετικά χαρακτηριστικά εμφάνισε αυτή την προεκλογική περίοδο, τον υποχρεώνουν πρακτικά να εκφράσει μέσα στο κόμμα όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τον στήριξαν, αλλά και όσους πολίτες άλλων κομματικών χώρων τον έχουν πια τοποθετήσει στο κάδρο μιας εναλλακτικής επιλογής τους μελλοντικά.
Το βιογραφικό του Παύλου Γερουλάνου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Πατέρας του ήταν ο Μαρίνος Ι. Γερουλάνος, αυλάρχης της βασίλισσας Άννας Μαρίας, και μητέρα του η αρχαιολόγος Αιμιλία Καλλιγά, που υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε Ιστορία στο Williams College, με μεταπτυχιακά σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ. Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays. Υπήρξε συνεργάτης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας σε προεκλογική εκστρατεία, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς ως οικονομικός διευθυντής. Το διάστημα 1999-2004 διατέλεσε ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Τον Ιανουάριο του 2006 ανέλαβε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, οπότε εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2023.