Λίγο πριν πεθάνει άφησε στον 15χρονο γιο του τις σημειώσεις του με το μυστικό για την κατασκευή χυτού χάλυβα
Ήταν ο ιδρυτής μίας βιομηχανίας που εξελίχθηκε σε δυναστεία και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οικονομία (και όχι μόνο) της Γερμανίας και της Ευρώπης. Ο ίδιος δεν έζησε αρκετά για να τα δει όλα αυτά.
Ο Φρίντριχ Κρουπ πέθανε σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου 1826, σε ηλικία μόλις 39 ετών, από θωρακική υδρωπικία. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί ραγδαία από το έντονο άγχος που βίωνε για την αποτυχία και τα χρέη της βιομηχανίας του, που είχε ιδρύσει με πολύ κόπο και μεγάλες φιλοδοξίες και στην οποία είχε αφιερωθεί.
Ο Φρίντριχ είχε χάσει και αυτός νωρίς του γονείς του. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ανατράφηκε από τη γιαγιά του Χελένε Αμαλί Κρουπ, η οποία είχε αγοράσει το 1800 το Sterkrade Works. Εκεί ο Φρίντριχ προσπάθησε να φτιάξει χυτό χάλυβα, το μυστικό του οποίου φυλασσόταν προσεκτικά στην Αγγλία.
Με τον Γκότλομπ Γιάκομπς, έναν μηχανικό, ο Κρουπ έκανε τα πρώτα του πειράματα στο Sterkrade Works και μετά την πώληση του εργοστασίου το 1808 συνέχισε τις προσπάθειές του μόνος του στο Έσσεν.
Η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου
Το 1810 ίδρυσε ένα μικρό εργοστάσιο σφυρηλάτησης κοντά στο Έσσεν και το 1815 ένωσε τις δυνάμεις του με τον Φρίντριχ Νικολάι για την παραγωγή χυτού χάλυβα, ένα προϊόν που αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμο για ορισμένους σκοπούς.
Ωστόσο, η ζήτηση δεν ήταν επαρκής και τα εργοστάσια έμεναν μετά βίας σε λειτουργία. Η οικονομική κατάσταση του Κρουπ ήταν άθλια. Το 1820 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να μετακομίσει με την οικογένειά του σε μία καλύβα κοντά στο εργοστάσιό του. Λίγο πριν από το θάνατό του, εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της κατασκευής χυτού χάλυβα στον γιο του, Άλφρεντ, που ήταν μόλις 15 ετών. Αρχικά την επιχείρηση ανέλαβε η μητέρα του Τερέζα και όταν εκείνος ενηλικιώθηκε άρχισε να ασχολείται εντατικά.
Από γενιά σε γενιά
Υπό τη διοίκηση του Άλφρεντ η εταιρεία απέκτησε παγκόσμια φήμη κατά τον 19ο αιώνα. Ήταν η πρώτη που εισήγαγε τη διαδικασία παραγωγής χάλυβα Bessemer και ανοιχτής εστίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, ο Άλφρεντ ήταν περισσότερο γνωστός ως ο «Βασιλιάς των κανονιών», κατασκευάζοντας το 1851 ένα πυροβόλο από χυτό χάλυβα που έκλεψε την παράσταση στη Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου. Πολύ σύντομα η βιομηχανία του άρχισε να κατασκευάζει πυροβόλα όπλα και αμυντικό εξοπλισμό για χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο Άλφρεντ παρέδωσε τα ηνία της βιομηχανίας στον γιο του (που είχε το όνομά του παππού του), Φρίντριχ Άλφρεντ Κρουπ. Η επιχείρηση γνώρισε τεράστια επέκταση που προέκυψε από την άνοδο του γερμανικού ναυτικού. Το άλμα της ήρθε όταν απέκτησε τα ναυπηγεία Germania στο Κίελο το 1902. Εκείνη τη χρονιά έφτασε να απασχολεί περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
Τον Φρίντριχ Άλφρεντ διαδέχθηκε η μεγαλύτερη κόρη του, Μπέρτα Κρουπ (1886–1957). Το 1906 παντρεύτηκε τον Γκουστάβ φον Μπόλεν Χάλμπαχ και αυτός εξουσιοδοτήθηκε από τον αυτοκράτορα William II να προσθέσει το όνομα Κρουπ στο δικό του ( Krupp von Bohlen und Halbach, Gustav).
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία απέκτησε διεθνή φήμη με την κατασκευή βαρέων όπλων όπως το “Big Bertha”.