Το ζητούμενο για το Μαξίμου είναι να υπάρξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν τις προωθούμενες αλλαγές

Σε μια σειρά ψηφοφοριών για την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί η «γαλάζια» πλειοψηφία αλλά απαιτείται η εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων.
Από την κυβέρνηση θέλουν σταδιακά να ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και για θέματα όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές (κατά τα πρότυπα των ευρωεκλογών).

Ωστόσο το ζητούμενο για το Μαξίμου είναι να υπάρξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν τις προωθούμενες αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

Επιστολική ψήφος
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο στόχο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου – που εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές – και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο για να περάσει η σχετική αλλαγή απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι στη Βουλή και επομένως χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις.

Συνταγματική Αναθεώρηση
Η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει από το 2025 και μετά, καθώς πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια από την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση. Βέβαια το πότε ακριβώς θα ανοίξει το θέμα δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο δεδομένο είναι πως θα επιχειρηθεί σε μια σειρά θεμάτων αιχμής να υπάρξει θετική ψήφος και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή. Να σημειωθεί εδώ πως ένα από τα θέματα που θα μπουν στη συζήτηση είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

Εκλογικός νόμος
Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν σε αυτή την χρονική συγκυρία συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκοπήσεις κινείται πέριξ του 30% στην εκτίμηση ψήφου έχει ανοίξει.. τη διάθεση σε κάποιους γαλάζιους για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να κινούνται σε διπλή κατεύθυνση. Πρώτον να πέσει το όριο που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πάρει το σύνολο του μπόνους, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό (π.χ με ένα ποσοστό κοντά στο 35 %). Δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%.

Να σημειωθεί πάντως εδώ πως ακόμα και αν ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα στις επόμενες εκλογές (διαφορετικά θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες κάλπες). Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό σύστημα άλλαξε για τελευταία φορά το 2020, με τις ρυθμίσεις να περνούν από τη Βουλή με 163 «ναι». Το νέο σύστημα είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023, ένα μήνα μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Τι ισχύει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Τη νέα χρονιά θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και από την κυβέρνηση θα επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις. Πάντως μετά τις αλλαγές που έχουν περάσει από τη Βουλή αρκούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος.

Ειδικότερα στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.

Βέβαια είναι δεδομένο πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας που να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά». Προσέθεσε μάλιστα πως «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: