Διάβαζα σήμερα ένα άρθρο για το κ.Μαρινάκη που φέρεται να έδινε πετρέλαιο σε άλλες εταιρείες αφού προηγουμένως το διέλυε σε νερό! Το άρθρο δεν εξηγούσε καλά πως γίνεται αυτό και σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να το αναλύσω περισσότερο. Έτσι προέκυψε και το θέμα με το πόσο καθαρό είναι το επιτραπέζιο λάδι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ
Αν δοκιμάσεις να διαλύσεις νερό σε λάδι με απλή ανάδευση ή ανάμειξη το γαλάκτωμα που θα προκύψει θα είναι ασταθές και μετά απο λίγο χρόνο θα διαχωρισθεί στα γνωστα δύο στρώματα, του λαδιού και του νερού.
Ο λόγος είναι ότι το νερό είναι πολικό μόριο ενώ το λάδι όχι και στη φύση υπάρχει η αρχή της ανάμειξης ομοειδών προϊόντων. Για να γίνει το γαλάκτωμα σταθερό χρησιμοποιούνται οι γαλακτωματοποιητές, ενώσεις με ένα υδρόφιλο πολικό τμήμα και ένα υδρόφοβο μη πολικό τμήμα στο μόριό τους. Το υδρόφιλο κρατάει σε συνοχή το μόριο του νερού και το υδρόφοβο. Τα μόρια του γαλακτωματοποιητή θα περιβάλλουν μικροσκοπικά σταγονίδια ελαίου, συνδέοντας τα υδρόφοβα άκρα με αυτό και αφήνοντας τα υδρόφιλα άκρα εκτεθειμένα έτσι ώστε το πετρέλαιο που περιβάλλεται τώρα να μπορεί εύκολα να αναμειχθεί μεταξύ των μορίων του νερού. Στη σταθερότητα του γαλακτώματος χρησιμοποιούνται και ενώσεις που αυξάνουν το ιξώδες τους, αυτές λέγονται σταθεροποιητές (για καλύτερο αποτέλεσμα).
Γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές είναι γνωστές ενώσεις στη Χημεία τροφίμων και έχουν βρεί εφαρμογές σε πολλά τρόφιμα που είναι στα ράφια των supermarkets. Βρίσκουν όμως και εφαρμογή στη νόθευση των πετρελαιοειδών μειόνοντας τα οκτάνια που περιέχουν και αυξάνοντας τα κέρδη των διακινητών και των λαθρεμπόρων πετρελαιοειδών. Οι γαλακτωματοποιητές έχουν ένα δείκτη HLB που καθορίζει το ποσοστό ανάμειξης πετρελαίου με νερό. Τυπικές τιμές είναι στη περιοχή 0 ως 20, με το 10 να αντιστοιχεί στην ίση ανάμειξη λαδιού και νερού. Αν κάτι πάει λάθος στα ποσοστά ανάμειξης τότε μπορεί να φανεί το λάδι στη κορυφή του νερού…
Γενικά χρησιμοποιείται μείγμα γαλακτωματοποιητών για περισσότερη “ασφάλεια”. Απο το 1970 και μετά έχουν προκύψει διεθνώς καλύτερης ποιότητας γαλακτωματοποιητές, που χρησιμοποιούν παραμέτρους της χημείας της ανάμειξης νερού με λάδι (HLD) ενώ έχει δοθεί σημασία και στο μέγεθος των σταγόνων του γαλακτωματοποιητή που βελτιώνει μέχρι ενός ορίου τη σταθερότητα του μείγματος όσο μικραίνει (μικρογαλακτωματοποιητές).
Οι κοινοί γαλακτωματοποιητές δεν κρατάνε για πάντα ένα γαλάκτωμα σε σταθερότητα, για το λόγο αυτό μιλάμε και για όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να καταναλίσκονται οι τροφές που αποτελούνται και απο πολλά συστατικά που πρέπει να γαλακατωματοποιηθούν (σε αντίθεση με το πετρέλαιο). Οι μικρογαλακτωματοποιητές κρατάνε για πολύ καιρό και προτιμούνται.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά για να καταλάβετε πώς δεν είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθεί ένα λάδι που είναι νοθευμένο.
Στο σημερινό άρθρο τέθηκε το θέμα ελέγχου των καυσίμων και των τροφίμων. Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τί πίνει, τί τρώει και τί αγοράζει.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
Το κράτος διορίζει καθαρίστριες, διώχνει τους επιστήμονες και βάζει τα ζώα της Στοάς Μακαντάση και Πορδίδη γωνία σε θέσεις-κλειδιά για να κάνουν τον ρουφιάνο, τον επιθεωρητή ή τον κριτή, για να είναι πάντα ανοικτή η πόρτα για τον επόμενο άχρηστο και τεμπέλη.
Το κράτος δεν κάνει ελέγχους ούτε στο λάδι που έρχεται στο τραπέζι σας ούτε στο πετρέλαιο που φτάνει στον καταναλωτή. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο ηθικό αλλά έχει και πολλά κέρδη.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας των ναρκωτικών και πειρατικών κλείνει τα μάτια. Να γιατί δεν χρειάζονται κριτές, παρά μόνο παράνομοι και παράτυποι υπάλληλοι – σκυλάκια.
Η έλλειψη νομικού πλαισίου για πολλά θέματα είναι πρόβλημα στη λειτουργία της χώρας μας. Δεν είναι τυχαία η έλλειψη δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Η δικαιοσύνη καθορίζει το πλαίσιο συμπεριφοράς μιας κοινωνίας. Κατεβάζοντας το επίπεδο καλής και εύρυθμης λειτουργίας της, καταστρέφεται η κοινωνία. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ στη χώρα μας και για το λόγο αυτό το ΑΝΗΘΙΚΟ επικρατεί στη διακυβέρνηση της Κολομβίας του Ευρωπαϊκού Νότου.
Το θέμα της απόκτησης κρίσης για τον πολίτη ρυθμίζεται απο τα ΜΜΕ της διαπλοκής και τη κακή παιδεία, που μετά απο κάθε αλλαγή κυβέρνησης διαλύεται περισσότερο.