ΣΤΑ 300.000.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ
Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τις ρευματοκλοπές !!!
Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις και για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν διαπιστωθεί έπειτα από έλεγχο ότι ο μετρητής δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε το κόστος για μονοφασική παροχή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης τάσης σε 370 ευρώ. Στην περίπτωση που ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425 ευρώ, 550 ευρώ και 750 ευρώ.
Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα αξιοποιούνται για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ρευματοκλοπές, καθώς και για την παροχή κινήτρων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών. Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι ότι οι απώλειες από τις ρευματοκλοπές χρεώνονται από τη ΔΕΗ έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ και το κόστος που προκύπτει επιμερίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος στην κατηγορία των «λοιπών χρεώσεων». Για το 2016 ο ΔΕΔΔΗΕ υπολόγισε το συνολικό ποσοστό απωλειών ενέργειας στο 3,6% της καταναλισκόμενης ετήσιας ποσότητας, ενώ η ΡΑΕ ενέκρινε ποσοστό 3,2%.
Η ΔΕΗ ωστόσο αμφισβητεί τα ποσοστά και υπολογίζει τις συνολικές απώλειες ενέργειας γύρω στο 10,5%, εκ του οποίου ποσοστό 5,5% αντιστοιχεί στις τεχνικές απώλειες δικτύου και το υπόλοιπο 5% σε ρευματοκλοπές. Σε ποσά η ΔΕΗ υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο για την καθαρή ενέργεια και, με τις προσαυξήσεις ΦΠΑ, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων, σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Το 2016, οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2015 και μέσα στην τελευταία διετία κατά 60%. Τα πιο δημοφιλή «τρικ» για ρευματοκλοπή, τα οποία προτείνονται συνήθως από έμπειρους ηλεκτρολόγους έναντι αντιτίμου που ξεκινάει από 200 ευρώ, είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με καρφί ώστε να μην περιστρέφεται, ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση, ενώ στις αγροτικές περιοχές όπως και στους καταυλισμούς Αθίγγανων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολώνες της ΔΕΗ. Μια πιο προχωρημένη και άκρως επικίνδυνη μέθοδος όμως παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αττική, όταν ολόκληρη η περιοχή Ζωγράφου-Iλισίων έμεινε ξαφνικά χωρίς ρεύμα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν επιχειρήσει να «πειράξουν» τον τοπικό υποσταθμό!