Με 149 “ΝΑΙ” και 32 “ΟΧΙ”, η ΕΠΟ πέρασε τις αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΠΟ, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση για GREXIT.
Στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, έγινε σαφές από UEFA και FIFA ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό της για να μην επανέλθει η περίπτωση του GREXIT. Aπό το νέο καταστατικό αφαιρέθηκε η διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων, πόυ αποτελούσε προϋπόθεση από την πλευρά των δύο Συνομοσπονδιών και της κυβέρνησης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές.
Ετσι παρουσία των εκπροσώπων των UEFA και FIFA ψηφίστηκε με 149 «ΝΑΙ» και 32 «ΟΧΙ» η τροποποίηση που έπρεπε ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να πάμε σε εκλογές στα τέλη Ιουλίου, ώστε να υπάρξει αιρετή διοίκηση και να ολοκληρωθεί η θητεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.
Δέκα ΕΠΣ ψήφισαν κατά, ενώ η Μεσσηνία είχε διάσπαση στις ψήφους τις. Από ‘κει και πέρα, όλες οι ομάδες της Super League ψήφισαν «ΝΑΙ», το ίδιο και οι εκπρόσωποι της Football League, όπως και η πλειοψηφία των Ενώσεων που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση.
«Ένα ελάχιστο αλλαγών για ομαλή μετάβαση»
Ο εκπρόσωπος της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, μίλησε για τις βασικές αλλαγές πριν την ψήφιση του νέου καταστατικού: «Θα υπάρχει επιτροπή της UEFA στην Ελλάδα που θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Το νέο καταστατικό δεν μπορεί να προβλέψει και να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σε κάθε ΓΣ θα πρέπει να ανανεώνεται, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις τάσεις στο ποδόσφαιρο. Οι καταστατικές αλλαγές έγιναν αποκλειστικά από την FIFA και την UEFA, δεν ανήκουν πουθενά αλλού. Είναι ένα ελάχιστο αλλαγών έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση.
Προτείναμε να μειωθεί ο αριθμός εκπροσώπων στη ΓΣ., προκειμένου αυτή να είναι πιο αποτελεσματική. Επίσης, αυξήσαμε τον αριθμό επαγγελματικών ομάδων. Κάθε όργανο της ΕΠΟ θα έχει εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξή του. Για την διαιτησία θα υπάρχει και εκεί έλεγχος. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις. Η βασική αλλαγή που δεχόμαστε από μέρους σας είναι η πιο σημαντική να καταργήσουμε το παράρτημα του καταστατικού (κωλύματα παραγόντων-ποινικές ευθύνες). Εάν σήμερα τελειώσει η πρώτη φάση και περάσουμε στις δύο επόμενες, τότε πρέπει ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για τα σοβαρά θέματα. Διαιτησία, χουλιγκανισμό και, στημένοι αγώνες. Επίσης, θέλουμε να σας στείλουμε τους καλύτερους εμπειρογνώμονες για το video assistant referee.
Στη διάρκεια των συνεδριάσεων εδώ στην Αθήνα είδα πολλούς ικανούς ανθρώπους να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να αναλάβουμε όλη μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Επίθεση από Τζώρτζογλου!
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, εξαπέλυσε αιχμές για τον πρόεδρο της ΠΔΕ, Ιωάννη Δρόσο, αλλά και για τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο Τζώρτζογλου, αφού αναφέρθηκε στα έξοδα του Δ.Σ της ΕΠΟ και της ΚΕΔ έκανε λόγο για «διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο», το οποίο χαρακτήρισε… μπακάλικο και Σούπερ Μάρκετ, καθώς και ένα από τα πιο βρώμικα σε όλο τον κόσμο. Το συνέκρινε μάλιστα με το κυπριακό, κάνοντας αναφορά στον Κουτσοκούμνη. Παράλληλα, χαρακτήρισε άσχετο τον Ιάκωβο Φιλιππούση, ενώ επιτέθηκε και στον Γραμμένο, ο οποίος ζήτησε από τον Δρόσο να επαναφέρει στην τάξη τον πρόεδρο της κρητικής ΕΠΣ. Στη συνέχεια, χαρακτήρισε της Ενώσεις ομήρους των ΠΑΕ και πρότεινε το ποσοστό που πηγαίνει από τις μεταγραφές στις ΕΠΣ να πάει τουλάχιστον στο 3%,.
Ο Καρράς της ΕΠΣ Λακωνίας κατηγόρησε την Διοικούσα για συρραφή, τονίζοντας ότι άλλαξαν άρθρα για να περάσει, ενώ αναφέρθηκε στα πολλά στρατόπεδα που υπάρχουν, τα οποία, ακόμα κι αν βγει διοίκηση, θα αποτελούν τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία τους. Ο Θεόφιλος Φρέρης της ΕΠΣ Κυκλάδων αναρωτήθηκε πώς θα περάσει η αφαίρεση των κωλυμάτων και κατηγόρησε τον Δρόσο ότι δεν έκαναν τίποτα για τα προβλήματα του νησιωτικού ποδοσφαίρου γενικότερα και τις Κυκλάδες ειδικότερα. Ο πρόεδρος της ΠΔΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ο Γραμμένος, εκφράζοντας την άποψη της Ένωσης Μακεδονίας, υποστήριξε πως οι τροποποιήσεις τηρούν τουλάχιστον τις μίνιμουμ προδιαγραφές και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης όλων των διατάξεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι το καταστατικό θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο και λειτουργικό.
Πηγή:http://www.gazzetta.gr/