Ο Jorge Manēs Rubio είναι Ισπανός καλλιτέχνης, εγκατεστημένος στο Άμστερνταμ. Φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα στην European Space Agency.
Αναρωτήθηκε για τα κίνητρα και τις ανάγκες ενός νέου διαστημικού πολιτισμού: τι είδους τελετουργίες και νέα πολιτισμικά τεχνουργήματα θα κατασκευαστούν; Αν κάποιος γεννηθεί στη σελήνη, σε ποια κουλτούρα θα μεγαλώσει;
Στο μυαλό του γεννήθηκε το όραμα του «ναού της Σελήνης». Θέλει να μας ενθαρρύνει να δούμε το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος από μια πιο ανθρώπινη σκοπιά.
Η πιθανή τοποθεσία αυτού του ναού μπορεί να είναι στο χείλος του κρατήρα Σάκλετον, ενός γιγαντιαίου κρατήρα στον νότιο πόλο της Σελήνης, με διάμετρο 21 χιλιομέτρων και βάθος άνω των 4 χιλιομέτρων.
Αν και κάποιες από τις κορυφές του χείλους δέχονται σχεδόν συνεχώς το φως του ήλιου, το εσωτερικό του είναι ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του ηλιακού μας συστήματος.
Με δυνατότητα, κατά συνέπεια, να συγκεντρωθεί εκεί παγωμένο νερό, συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για έναν βιώσιμο οικισμό. Άρα, ιδανική τοποθεσία για τον «ναό της Σελήνης».
Peak of Eternal Light from jorge manes rubio on Vimeo.
«Ο ναός της Σελήνης» θα κατασκευαστεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα χρησιμοποιήσει κονιορτό, χώμα και βράχους του δορυφόρου της Γης.
Ο σχεδιασμός του – από κοινού με τους σχεδιαστές διαστήματος DITISHOE – αντλεί από μια σειρά αρχιτεκτονικών υφών (προ-κολομβιανούς ναούς, σουδανέζικα πλίνθινα αρχιτεκτονήματα, το Πάνθεον στην Ρώμη).
Ο ίδιος ο Rubio είναι επηρρεασμένος από την ουτοπική αρχιτεκτονική των Etienne Boullée και Nicolas Ledoux.
Ο ναός του Rubio έχει την πρόθεση να τιμήσει την ανθρωπότητα, οραματιζόμενος το διαπλανητικό μας μέλλον ως μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, σημειώνει εύστοχα το Designboom.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ