του Κίμωνα Χαραλάμπους
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δημοψήφισμα του 2015 όπου οι πολίτες απέρριψαν με ποσοστό 61,3% το «ναι» και τάχθηκαν υπέρ του «όχι».
Τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω από την δέσμευσή της να στηρίξει την απόφαση του «πάνσοφου λαού».
Τι θα σήμαινε, όμως το «όχι», όπως το είχαν «μαγειρέψει» τα εξωελληνικά συμφέροντα;
Τα στοιχεία για τις επαφές που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν φέρει στο φως διαρροές των Wikileaks, δείχνοντας πως η χώρα σώθηκε στο παραπέντε από πραξικόπημα, καθώς το «όχι» του δημοψηφίσματος θα μετατρεπόταν σε Μνημόνιο εκτός ευρώ με κουπόνια σίτισης και στρατό στους δρόμους.
Οι διαρροές αυτές αφορούσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta με τον Phil Angelides, ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών.
Ο τελευταίος εμφανίζεται να έχει επαφές με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στενό συνεργάτη τότε του Αλέξη Τσίπρα, και τον Τζείμς Γκαλμπρέιθ, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν ένα σχέδιο Β’, ενώ σύμφωνα με τα email οι τρεις άνδρες φέρονται να είχαν συναντηθεί σε δείπνο τον Απρίλιο του 2015.
Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Phil Angelides εμφανίζεται να εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει απότομη –και όχι με στρατηγικό πλάνο- έξοδο από το νόμισμα του ευρώ, σύμφωνα με οδηγίες της Νέας Τάξης, προκειμένου η οικονομία της χώρας να βυθιστεί και να αγοραστούν όλο κοψοχρονιά από παγκοσμιοποιητές τύπου Σόρος.
Οι επικοινωνίες του Angelides με τον Podesta ήταν έντονες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Στις 8 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Αngelides αναφέρει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, που ετοίμαζε η κυβέρνηση και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Βάσει του σχεδίου, που ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει και φέρνει στο φως η εφημερίδα, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.
Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.
Όλα αυτά όμως δεν συνέβησαν, καθώς απετράπησαν τελευταία στιγμή, με έντονες «ζυμώσεις» στο παρασκήνιο, και τελικά ο Γιάνης Βαρουφάκης εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών, με την υπόσχεση να επανέλθει δριμύτερος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πολιτικοί και ΜΜΕ, τα οποία δεν ήταν συμπαθή στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βγήκαν ανοιχτά «στηρίζοντας» το «ναι», έτσι ώστε να γείρει από αντίδραση η πλάστιγγα υπέρ του «όχι».
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο λαός πίστεψε πως στηρίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα φωνάξει «βροντερό όχι» στους δανειστές και θα πέσει άφθονο χρήμα στο κεφάλι του!
Αξίζει να θυμηθούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους εκείνης της βραδιάς: