Ένα καθημερινό εφιάλτη ζούσαν επί τρία συνεχόμενα χρόνια οι χριστιανοί της Μοσούλης, οι ιστορίες των οποίων είναι στο ευρύ κοινό άγνωστες. Όσοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τις πολύπαθες επαρχίες του Βόρειου Ιράκ, έχουν να θυμούνται την κατοχή από το βάρβαρο ISIS.
Τα βασανιστήρια ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο, διηγούνται πολλοί χριστιανοί της απελευθερωμένης πλέον Μοσούλης, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εκτελούνταν δημόσια άνθρωποι για την πίστη τους.
Αποτελούν τους νεομάρτυρες της σύγχρονης εποχής.
Η καταστροφή στη Μοσούλη και σε πολλά μέρη του Ιράκ και της Συρίας που απελευθερώθηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές υφίστανται σε μια τέτοια κλίμακα, που πολλοί λένε ότι δεν έχουν δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένες αναφορές λένε ότι η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης ήταν τόσο έντονη και καταστροφική όσο η μάχη του Στάλινγκραντ.
Το έργο της αποκατάστασης των πληθυσμών αυτών των μαρτυρικών τόπων θα ξεπεράσει τις δυνατότητες των αρχών αυτών των χωρών. Η εξωτερική βοήθεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προκειμένου να μην δοθεί περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη νέων μεγάλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Ωστόσο οι μνήμες από τις σφαγές και τα καθημερινά βασανιστήρια της χριστιανικής κοινότητας της Μοσούλης, θα μείνουν ανεξίτηλες σε όσους μπορούν σήμερα να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους.
Οι δύσκολες μέρες όμως για τους χριστιανούς ήρθαν από την στιγμή που έπεσε ο Σαντάμ Χουσεϊν.
Πολύ πριν υπάρξει η έννοια του Ισλαμικού Κράτους, οι δολοφονίες, οι απαγωγές και τα βασανιστήρια, αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής των Χριστιανών στην πόλη. Ήδη από το 2007 υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για μαζικούς διωγμούς και κακομεταχειρίσεις της χριστιανικής κοινότητας στην πόλη.
Την εποχή εκείνη, πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την Μοσούλη, μεταναστεύοντας κυρίως για τις χριστιανικές πόλεις και χωριά του Ιράκ.