Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαφωνεί με την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ,

Οι Πρυτάνεις μετά την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα , μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσαν ότι εμμένουν την αντίθεσή τους  με βασικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν:

Α. Το άσυλο,

Β. Τις μεταπτυχιακές σπουδές,

Γ. Την ανάδειξη των Οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων,

Δ. Την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,

Ε. Την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ,

Ζ. Την εκλογή Καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.

Η Σύνοδος ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Επιτροπή

Στο μεταξύ συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας   η Επιτροπή για τη μετεξέλιξη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του ΤΕΙ Αθήνας σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ

Στην κατεύθυνση της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης , “οδεύουν” τα ΤΕΙ, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου,   σήμερα στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, ότι:

Α. Αλλάζει η ορολογία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο νέο νόμο στο άρθρο 1 η ορολογία Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταργείται και πλέον τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο “Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”.

Β. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ  θα φέρουν τον τίτλο “μέλη ΔΕΠ”.

Γ. Προχωράει η εκπόνηση  διδακτορικών απο τα ΤΕΙ υπό προϋποθέσεις. Συγκροτείται Μεικτή Επιτροπή στο υπουργείο από καθηγητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να θέσει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την εκπόνηση διδακτορικών από τα ΤΕΙ.

Δ. Τα όργανα των ΤΕΙ μετονομάζονται  :

α)  Σύγκλητος,
β)   Πρυτανικό Συμβούλιο,
γ)  Πρύτανης
δ)  Αντιπρυτάνεις
ε)Κοσμήτορες των Σχολών.

Η συζήτηση των προέδρων  ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σχόλιο Onlinepress: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και αποφασιστικά να ψηφίσει το Νόμο Γαβρόγλου. Ο νόμος Διαμαντοπούλου 4009/2011, πλήρως απονεύρωσε το φοιτητικό κίνημα, έδωσε ελεύθερο πεδίο δράσης σε κάθε είδους φασιστοειδή να συκοφαντεί και να περιθωριοποιεί δημοκράτες καθηγητές, ικανούς επιστήμονες και άξιους διοικητικούς υπαλλήλους. Με το νόμο Διαμαντοπούλου ορισμένοι ΕΛΚΕ έγιναν εστίες διανομής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξυ των καθηγητικών κυκλωμάτων που θεωρούν τα δημόσια πανεπιστήμια τσιφλίκη τους. Η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα της ΒΟΥΛΗΣ, οφείλουν να ζητήσουν την πλήρη κατάσταση με τα ονόματα των καθηγητών, αναφορικά με το πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κονομάνε κάθε χρόνο σε χρήμα και είδος, με πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι πλαφοναρισμένοι, ποιους κολλητούς βάζουν στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα, κ.λπ., ώστε να μάθουμε ποιοι και με ποιους νομιμοφανείς μεθόδους τρώνε με σαράντα μασέλες κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ψηφίστε το Νόμο Γαβρογλου και σπάστε τα αποστήματα διαφθοράς και διαπλοκής. Το 90% των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, των ΕΕΔΙΠ, του διοικητικού προσωπικού, κ.λπ., είναι υπέρ της ψήφισης του Νόμου Γαβρογλου.

 

ΠΗΓΗ