Σε ρόλο πολύ κακού σεναριογράφου οι καναλάρχες – Τα θέλουν όλα χωρίς να δώσουν ούτε ευρώ!

Γράφει η ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πετούν το γάντι στην κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσουν οποιαδήποτε κίνηση, αμφισβητώντας στο σύνολό του τον διαγωνισμό και τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θέλουν άδειες με τους δικούς τους όρους. Δηλαδή, με καμία προϋπόθεση και κανέναν όρο. Εναλλακτικά, όπως προκύπτει από τις επίσημες θέσεις τους, καθόλου άδειες.

Πρώτος και κύριος στόχος, να «ρίξουν» στο σύνολό του τον νόμο Παππά (4339/2015), ο οποίος θέτει περιορισμούς και τους υποχρεώνει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αν «καθαρίσουν» με αυτόν, έχουν ελεύθερο πεδίο. Τι θέλουνε; Τα πάντα:

Α. Να μην πληρώσουν για τις άδειες,

Β. Να πάρουν όσες άδειες θέλουν,

Γ. Οι άδειες να παραχωρηθούν όχι με διαγωνισμό, αλλά με απλή αίτηση.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν:

1. Για τον αριθμό των αδειών. «Δεν υφίσταται πρακτικά τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων» και «με τις υπάρχουσες δυνατότητες μπορούν να εκπέμπουν 12 κανάλια εθνικής εμβέλειας ταυτόχρονα σε HD και SD».

Με άλλα λόγια επιστρέφουν στη θέση για «άπειρο αριθμό» καναλιών ή έστω 12, παρά την απόφαση του ΕΣΡ για επτά, παρά τις δηλώσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων, όπως ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ή άλλοι ανεξάρτητοι ειδικοί τεχνικοί.

2. Για την τεχνολογία και το μέσο μετάδοσης. Η αδειοδότηση «θα πρέπει να αφορά το σύνολο των παρόχων περιεχομένου, ανεξάρτητα των τεχνολογικών μέσων διανομής που ο καθένας επιλέγει».

Εδώ, επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ο νόμος Παππά, με σαφήνεια αναφέρεται στις άδειες ελεύθερης λήψης, επίγειας εκπομπής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης (δορυφορικοί, μέσω Διαδικτύου, μέσω καλωδίου κ.λπ.) ή με άλλες πλατφόρμες (π.χ. Netflix κ.λπ.) ή με συνδρομή, είναι άλλου… παππά ευαγγέλιο. Δεν αφορούν τον νόμο Παππά, δεν ρυθμίζονται με πληρότητα προς το παρόν και, τελικά, δεν αφορούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

3. Αδειοδότηση με απλή αίτηση. «Η αδειοδότηση θα πρέπει να έχει τη μορφή της απλής αίτησης και εγγραφής σε μητρώο στα πρότυπα των άλλων κρατών της Ε.Ε». Ως παράδειγμα αναφέρεται μόνο η Βρετανία.

Για ένα δημόσιο αγαθό, όπως οι συχνότητες, ζητούν να μη γίνει διαγωνισμός και… προσφέρονται να πληρώνουν οι ίδιοι για τη λειτουργία του ΕΣΡ, δηλαδή της Ανεξάρτητης Αρχής που τους κρίνει!

Είναι, ίσως, η εξωφρενικότερη απαίτηση. Για την εκμετάλλευση επί 10 χρόνια δημόσιου αγαθού, όπως οι συχνότητες, να μη γίνει διαγωνισμός. Με άλλα λόγια, ένα δημόσιο αγαθό, δηλαδή το ψηφιακό φάσμα, το οποίο είναι περιορισμένο, να παραχωρηθεί σε όλους, όσοι κάνουν αίτηση. Έτσι, αέρα… Μήπως έγινε το ίδιο, για παράδειγμα, με την κινητή τηλεφωνία; Έγινε τίποτα αντίστοιχο με τις άδειες ραδιοφώνου Αττικής από το ΕΣΡ το 2002; Ή μήπως η τηλεοπτική εκπομπή είναι αντίστοιχη της άδειας για κομμωτήριο;

4. Τίμημα μηδέν. Θεωρούν ότι με τα 18 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε η Digea για την εκμετάλλευση του φάσματος για 10 χρόνια, δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε άλλο κανείς. Κατά παραχώρηση, υποστηρίζουν ότι «το τίμημα θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει αποκλειστικά το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ, όπως ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση γενικής αδείας».

Η δεύτερη εξωφρενικότερη απαίτηση, δεδομένου ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε συγκεντρώσει για λογαριασμό του δημοσίου 240 εκατ. ευρώ. Να καταβάλλουν από 40 έως 70 εκατ. ευρώ καθένας, τους έτσουξε τότε και, όπως φαίνεται, δεν θέλουν να το διακινδυνεύσουν εκ νέου.

«Ας τους κρίνει ο κόσμος»

«Δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ας τους κρίνει ο κόσμος», δήλωσε ο Νίκος Παππάς και, παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθούν επί των θέσεων της ΕΙΤΗΣΕΕ τα πολιτικά κόμματα.

Μήπως υπάρχει κάποιο παράδειγμα παραχώρησης δημόσιας περιουσίας προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες χωρίς αντάλλαγμα; Πού το έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο; Όταν το Δημόσιο ζητάει ενοίκιο για την τελευταία ξαπλώστρα, στο τελευταίο μπιτς μπαρ, στη χειρότερη παραλία της χώρας; Όταν και ο τελευταίος Δήμος της χώρας ζητάει ενοίκιο για την τελευταία καρέκλα που βγάζει στην πλατεία του χωριού ο τελευταίος καφετζής; Ζητάνε, με άλλα λόγια, να πάει φυλακή ο Ν. Παππάς για απιστία κατά του Δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος! Αυτό ζητάνε…

5. Το ΕΣΡ να χρηματοδοτείται από τα κανάλια. «Το τίμημα θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει αποκλειστικά το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ». Το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ σήμερα είναι 1.276.000 ευρώ το χρόνο. Ενισχύθηκε, όμως, πρόσφατα με ακόμη 400.000 για να προχωρήσει τον διαγωνισμό.

Με άλλα λόγια, οι καναλάρχες ζητούν να πληρώνουν οι ίδιοι για τη λειτουργία του ΕΣΡ, όλοι μαζί, γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Να επιβαρυνθούν, δηλαδή, με το λειτουργικό κόστος του ελεγκτή οι ελεγχόμενοι.

Δηλαδή η Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας ο ρόλος είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος -δηλαδή του τηλεθεατή- να χρηματοδοτείται από αυτούς που μπορεί να παραβιάζουν το δημόσιο συμφέρον. Ωραία ιδέα!

Πηγή