Απέναντι στη μικροπολιτική εκμετάλλευση, συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα. Αυτή είναι η τακτική με την οποία έχει επιλέξει να απαντήσει η κυβέρνηση στα συνεχόμενα δημοσιεύματα και στις πολιτικές δηλώσεις που βάζουν στο στόχαστρο τις πολιτικές της σε σχέση με την απορρόφηση παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Χθες, τα τρία αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, αποφάσισαν να “υπενθυμίσουν” μέτρα που ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται και αποφέρουν καρπούς, αλλά και μέτρα πιο μακροπρόθεσμα, που έχουν ανακοινωθεί, αλλά περνούν στα «ψιλά», όπως η ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών τη διετία 2019-2020. Μέτρα που, σύμφωνα με τα υπουργεία, «δεν είδαν» ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις με επιλεκτική μνήμη.

Τι δεν είδαν ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις:

* Την ένταξη περίπου 10.000 περισσότερων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς σε σχέση με πέρυσι.

* Την προγραμματισμένη ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020, με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά.

* Την ενίσχυση του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” με επιπλέον 38 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

* Την ενίσχυση του συνολικού προγράμματος με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016.

“Η αλματώδης αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το 2015 και μετά είναι αναμφισβήτητο γεγονός” σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία και συμπληρώνουν ότι χάρη σε αυτό το γεγονός “η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ειδικότερα από τις φτωχότερες οικογένειες, μέχρι που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις”. “Τη μηδενιστική κριτική” που ασκείται στην κυβέρνηση, παρά τα παραπάνω, την αποδίδουν σε εκείνους που απαξίωσαν συστηματικά τους παιδικούς σταθμούς τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι επιχειρούν έτσι να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Υποχρηματοδότηση έως το 2013

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εθνικούς πόρους, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Μέχρι την περίοδο 2013-2014 δεν δινόταν ούτε ευρώ και όλα τα χρήματα προέρχονταν από το ΕΣΠΑ. Αντίθετα, για την περίοδο 2017-2018 η συμμετοχή του κράτους θα είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερη από την κοινοτική, με 133 εκατομμύρια ευρώ, έναντι περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά θα διατεθούν 205 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι αντίστοιχες δαπάνες την περίοδο 2012-2013 ανέρχονταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τη γλώσσα των αριθμών, η αύξηση της χρηματοδότησης από 176 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι σε 195 εκατομμύρια που είναι φέτος οδηγεί στην αύξηση του τελικού αριθμού των παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς και είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρυσι. Φέτος, οι δικαιούχοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περσινής χρονιάς και οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Κανένα voucher χαμένο

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν εντοπίζεται στην απόφαση να μην πηγαίνει κανένα voucher χαμένο. Όσα voucher δεν έχουν ενεργοποιηθεί θα δοθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. “Έτσι, λοιπόν, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα”.

Από εκεί κι έπειτα, το μεγάλο «αγκάθι» για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος “βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2000-2014”. Πολλοί δήμοι, όπως και η κεντρική διοίκηση, δεν αξιοποίησαν διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ για την ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα σήμερα η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα να αποτελεί τον κύριο λόγο που, σύμφωνα με τα υπουργεία, ένας αριθμός παιδιών θα μείνει χωρίς σταθμό, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους. Εδώ έρχεται και δένει το κυβερνητικό σχέδιο για την ανέγερση των 1.800 νέων σταθμών. Για την υλοποίησή του θα διατεθούν από το 2019 και έπειτα 260 εκατομμύρια ευρώ από τα λεγόμενα αντίμετρα.

 

Θ. Φωτίου προς τους δημάρχους να βοηθήσουν

“Κανένα παιδί φτωχών οικογενειών ή ανέργων δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών” δήλωσε χθες σχετικά, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και κάλεσε τους δήμους να βοηθήσουν στην ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

«Φέτος φτάνουμε στα 205 εκατ. αυτήν τη στιγμή, έναντι 176 εκατ. που παραλάβαμε. Θα αυξήσουμε το ποσό όσο χρειάζεται ακόμη παραπάνω φέτος, ανάλογα με την κατάσταση, που θα καθαρίσει τον Σεπτέμβριο» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: «Καλώ τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ να ετοιμαστούν με τις μελέτες γι’ αυτήν τη μεγάλη αναμόρφωση, όπου θα προσθέσουμε στους 2.800 υφιστάμενους 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ετοιμαστούν μην τύχει και, παρόλο που θα έχουμε τα χρήματα, το 2019 δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι παραπάνω 30.000 θέσεις των παιδιών μέσα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

“Περισσότερα από 40.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών” τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει θέσεις παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά όλων των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για “δεκάδες χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δομών, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση”.

Σε σκληρή ανακοίνωση έχει προχωρήσει η ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν αυτή τη δύσκολη περίοδο, που δοκιμάζονται οι αντοχές δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, να μένουν εκτός παιδικών σταθμών 40.000 παιδιά περίπου».

Στον αντίποδα, η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι δήμαρχοι δεν νομιμοποιούνται να μη γνωρίζουν την περσινή διαδικασία. Λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο όλους όσους είχαν βρει θέση για τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό από τους επιλαχόντες τους πήραμε, όλους, καθ’ υπέρβαση όσων vouchers είχαμε δώσει. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Το πρόβλημα που δεν λένε οι δήμαρχοι είναι γιατί δεν ιδρύουν νέους παιδικούς σταθμούς και γιατί δεν ιδρύουν νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τους καλέσαμε από πέρυσι να βρούμε λύση σε αυτό. Δεν είναι καλό πράγμα να σπεκουλάρουν πολιτικά πάνω σε ένα θέμα το οποίο υπήρχε τόσα χρόνια, το κρύβανε κάτω από το τραπέζι όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν έπαιρναν τα φτωχά παιδιά και προσπαθούσαν να πουν ότι τότε ήταν όλα καλά».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και φέτος, που δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, η Θ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «όσα παιδιά είναι από φτωχές οικογένειες ή από οικογένειες ανέργων ή με ΑμεΑ θα μπουν καθ’ υπέρβαση όσο κι αν χρειαστεί, θα πληρώσουμε όλα τα χρήματα καθ’ υπέρβαση».

Πηγή