Με «χαρτζιλίκι» από τους γονείς συντηρείται ένας στους δύο «40αρηδες» της Ελλάδας, που εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το βιοτικό επίπεδό τους και για αυτούς τους λόγους στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό. Μελανά για τη νεολαία είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Ειδικότερα, πρώτη πηγή χρηματοδότησης για τους νέους ηλικίας 18-35 ετών είναι σε ποσοστό 48% η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς», αφήνοντας στη δεύτερη θέση με ποσοστό 45% τη «μισθωτή εργασία». Επιπλέον, οι άνεργοι νέοι Ελληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους έξι μήνες.

Σε ποσοστό 29% οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι το βιοτικό επίπεδό τους στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Μάλιστα, αυτές οι απογοητευτικές διαπιστώσεις για το παρόν και το μέλλον των νέων ενισχύουν τις τάσεις φυγής τους, καθώς διαπιστώνεται κύμα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής μετανάστευσης, με το 41% των νέων να δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά και για τη μελλοντική επιβίωσή μας ως λαός, καθώς μόνο το 22% των νέων ηλικίας 18-35 ετών έχει παιδιά και το 60% από αυτούς είναι ελεύθερο.

Επίσης, οι νέοι Ελληνες δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόµενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους.

Παράλληλα, οι νέοι έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους αλλά συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους. Γενικά, οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ανεξάρτητα από ποιους γονείς προέρχονται, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική καλλιέργειά τους.

Πηγή