Διαβάστε πώς βλέπει η σημερινή μαθητιώσα νεολαία τον ελληνικό χορό και πώς τον βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, πάντα μέσα από το οπτικό πρίσμα που βλέπουν οι σημερινοί μας νέοι, κάνοντας μάλιστα και σχετικές εργασίες!… «Είναι µία µορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης κατά την οποία ο άνθρωπος – όπως λένε- δίνει το σώµα αλλά και το πνεύµα του. Ακόµη είναι ένα µέσο εξωτερίκευσης συναισθηµάτων το οποίο προσφέρει απόλυτη ισορροπία και διέξοδο από την καθηµερινή ρουτίνα και το στρες. Είναι µια δραστηριότητα που προάγει την οµαδικότητα και τη χαρά της επικοινωνίας καθώς οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και ενισχύουν την κοινωνικότητάς τους. Μέσα από αυτόν οι χορευτές εκφράζουν συναισθήµατα όπως χαρά, λύπη και αγάπη ενώ εκτονώνονται και νιώθουν ελευθερία. Είναι µια απόδραση από τον υπόλοιπο κόσµο»!..
Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ
Ο γάµος ήταν το σηµαντικότερο γεγονός στην ζωή του ατόµου. Σηµαδεύει το πέρασµα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και ήταν ο µόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς προσωπική αυτονοµία. Το πρώτο στάδιο πριν το γάµο είναι ο αρραβώνας, που γιορτάζεται µε κοινό γλέντι των δύο οικογενειών όπου προσφέρονται ειδικά φαγητά. Όλο το βράδυ το ζευγάρι κάθεται χωριστά ενώ µετά το φαγητό ξεκινά ο χορός µε πρώτους να ξεκινούν το χορό το ζευγάρι θα εµφανιστεί πρώτη φορά δηµόσια . Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν λέγεται «γάµος» αλλά «χαρά» . Μπορούµε να δούµε το τελετουργικό της «χαρά» από µουσικοχορευτική άποψη στον ένα δρώµενο µε πολλά επεισόδια , όπως στο θέατρο που το κάθε επεισόδιο έχει ορισµένη σειρά.
ΠΑΣΧΑ Από όλες τις χορευτικές εκδηλώσεις της χρονιάς , ο χορός που στήνεται το Πάσχα ξεχωρίζει για την επισηµότητα και τον θρησκευτικό του χαρακτήρα . Ο καιρός είναι συνήθως καλός αυτή την εποχή και προσφέρεται για παρατεταµένο υπαίθριο γλέντι . Κύριος χαρακτηριστικό είναι η πρωτοκαθεδρία του παπά και των γερόντων στον πρώτο χορό . Σε ορισµένα µέρη χορεύουν µόνο οι γεροντότεροι µε τον παπά επικεφαλής. Αλλού µόνο οι άνδρες κατά σειρά ηλικίας και γάµου, οι δε γυναίκες αργότερα οι σύγχρονος αλλά σε χωριστό κύκλο. Οι χοροί είναι πάντα τραγουδιστοί µε ορισµένα τραγούδια που µιλάνε για την πασχαλιά ή είναι απλώς εορταστικά. Ακόµα είναι πάντα αργά , παλιά τραγούδια καµία φορά ιστορικά ή και µονόλογοι.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ∆ΗΜΟΣΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Το κάθε χωρίο έχει µια µέρα που γιορτάζει λόγω του ονόµατος της εκκλησίας που έχει ο τρόπος που το κάθε χωρίο γιορτάζει εκείνη την ηµέρα είναι ξεχωριστός , διότι ο θρησκευτικός εορτασµός συνδυάζεται µε µια γενική συνάθροιση των κατοίκων µε παζάρι ή µε κοινό φαγητό και χορό. Το τυπικό πανηγύρι διαρκεί περίπου 3 µέρες. Όταν σε ένα µεγάλο πανηγύρι έρχονται οµαδικά κάτοικοι από διάφορα χωρία, τότε χορεύουν σε χωριστούς κύκλους µε τα δικά τους όργανα. Καµία φορά υπάρχει η συνήθεια να χορεύουν λίγο το πρωί µετά την λειτουργία , αλλά ο κύριος χορός γίνεται τι απόγευµα και µπορεί να κρατήσει µέχρι το πρωί . Ο δηµόσιος χορός µε λίγα λόγια αντικατοπτρίζει την κοινωνική σειρά και τις αξίες που στηρίζουν την κοινωνία του χωρίου{µονιµότητα, σεβασµός στην ηλικία , διαχωρισµός των φύλων, ισότητα δικαιωµάτων κ.α}. [18]
ΚΑΦΕΝΕΙΑ Το καφενείο του χωριού είναι το µέρος όπου οι άντρες συναντώνται και περνούν την ώρα τους µαζί. Ο αντίστοιχος χώρος για τις γυναίκες είναι η αυλή ,όπου µαζεύονται και συζητάνε µεταξύ τους. Με την κουβέντα, το ποτό και τους µεζέδες, το τραγούδι έρχεται µόνο του. Ο καθένας θέλει να πει αυτά που προτιµάει και οι άλλοι τα ξέρουν και τον συνοδεύουν. Τραγούδια της τάβλας µε αργούς ρυθµούς και λόγια αφηγηµατικά ολόκληρες ιστορίες που συνεχίζονται µέχρι την νύχτα. Έτσι οι ρυθµοί ζωηρεύουν. Άλλες φορές όµως το κέφι είναι µεγάλο και η όρεξη για χορό δεν σβήνει εύκολα. Στέλνουν να φέρουν τον οργανοπαίχτη. Ο υιός του ή κάποιος άλλος θα παίζει το δεύτερο όργανο. Με τον ερχοµό τους το γλέντι έχει ανέβει για τα καλά και συνεχίζεται ως το πρωί . Οι χοροί που χορεύονται στα καφενεία είναι ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΣ, ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ,ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ,ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ.
[Πηγή: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΘΕΜΑ Ο ΧΟΡΟΣ: ΕΚΦΡΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΑΞΗ: Β1΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2012-2013]